Bihar megyében tartották július 7-én havi szakmai találkozójukat a partiumi falugazdászok. Kiértékelték az elmúlt hetek bor- és pálinkaversenyein elért eredményeket, és gőzerővel készülnek a jótékonysági Magyarok kenyere búzagyűjtési akcióra. Az is kiderült: az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesület pálinka-mester képzést indít, amire július 10-ig fogadják a jelentkezőket.

Szentjobbon tartották júliusi egyeztető gyűlésüket a Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársai. A falugazdászok szokásos havi megbeszélését jelenlétével megtisztelte Szabó Ödön Bihar megyei és Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora is.

 

 

Ezúttal csatlakozott a jelenlévőkhöz Nagy Botond, az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesület képviselője is, aki a jövő hétvégén induló, hiánypótlónak számító pálinka-készítő képzést ajánlotta a falugazdászok és rajtuk keresztül a gazdák figyelmébe. A pálinka-mesteri vizsgával záruló tanfolyamot két helyszínen tartják: az alapképzésre – amire július 15. és 17. között Székelyhídon kerül sor – gyümölcsismeretről, a cefrézési, erjesztési és lepárlási technikákról beszélnek a szakemberek, míg a felkészítő második alkalmát – amit július 22. és 24. között Hargitafürdőn tartanak – a pálinka-bírálat ismérveinek, a pálinka hibák felismerésének és kiküszöbölésének szentelik a szervezők. Nagy Botond kifejtette: a pálinkák érzékszervi bírálatának oktatásakor különös figyelmet szentelnek az olyan gyümölcspárlatoknak – mint például a szilva, a barack vagy a birs pálinkáknak – amik Partium térségére jellemzőek. Az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesület tanfolyamára július 10-ig, vasárnapig jelentkezhetnek a termelők: jelentkezni Nagy Botondnál a 0742-908.047-es telefonszámon lehet, bővebb felvilágosítás pedig az egyesület közösségi oldalán található. A pálinka-mesteri képzés díja – a hargitafürdői étkezéssel és szállással együtt – 1000 lejbe kerül.

 

 

A szentjobbi falugazdász-találkozón nemcsak az oktatás terén kerültek szóba a nemes nedűk. A csíkszeredai Ákovita pálinka-versenyen részt vett partiumi termelők eredményeit, helyezéseit Fodor István, a Partiumi Falugazdász Hálózat Szatmár megyei falugazdásza ismertette, míg az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének első ízben szervezett, ópálosi borversenyén szereplő szatmári, szilágysági és bihari bormintákról Pálfi Noémi, a falugazdász-hálózat érmelléki munkatársa mondott szakmai véleményt.

Szabó Ödön, parlamenti képviselő gratulált a térségi borászoknak, pálinkafőzőknek a megmérettetéseken elért sikerekhez, de a fejlődés, továbblépés jegyében a szakmai ismeretek bővítésének és a bormarketing erősítésének fontosságát hangsúlyozta. Ez utóbbit szolgálja a Partiumi Falugazdász Hálózat gondozásában megjelenő „A szőlőtől a pohárig” kiadvány is, mely – a tavaly megjelent szatmári kötet mintájára – idén Bihar megye legkiválóbb pincészeteit, borászait mutatja be.

 

Magyar Lóránd, a Bihar megyei borászkötet mellett az aszály sújtotta övezetek meghatározásáról és az aszálykárok felméréséről rendelkező jogszabályról tájékoztatta a falugazdászokat. Arra biztatja a gazdákat, hogy a növénykultúrákban keletkezett aszálykárokról, szárazság miatti terméskiesésről mihamarabb értesítsék a területileg illetékes önkormányzatot. A gazdák bejelentése nyomán a kárfelmérő bizottság hivatalos jegyzőkönyvet készít az aszály által érintett parcellák nagyságáról és az elszenvedett terméskiesésről. A dokumentum birtokában a termelő egyrészt nem esik el a területalapú támogatástól, másrészt mentességet kaphat a mezőgazdasági termelőkre vonatkozó átalányadó befizetési kötelezettsége alól – hívta fel a figyelmet Magyar Lóránd.

 

A megbeszélésen szó volt az idei Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódó búzagyűjtési akcióról, valamint a Szatmár termék mintájára létrehozandó Szilágy és Bihar termékcsalád létrehozásáról és hivatalos bejegyzéséről is.

Forrás: partiumigazda.ro