A Partium mezőgazdasági értékei és természeti adottságai mellett a legkiválóbb szatmári termékekkel is megismerkedhettek a napokban azok a látogatók, akik Erdély legnagyobb mezőgazdasági kiállításán és vásárán, a Kolozs megyei AGRARIA-n felkeresték, megtekintették a Partiumi Falugazdász Hálózat és Szatmár megyei LEADER Egyesületek közös kiállítóterét.

A négy napos, május 5.-8. közötti mezőgazdasági seregszemlének a nemeszsuki Tetarom III. ipari park adott otthont. A Szatmár megyei helyi akciócsoportok és a partiumi falugazdászok standján nem csupán információkkal, hanem kóstoltatással is várták vendégeket, hiszen a falugazdászok az AGRARIA-ra a „Szatmári termék” védjegyet viselő borokkal, mézekkel, hús és gyümölcskészítményekkel érkeztek.

A Szatmár térségében előállított nedűkből a halmi hegyi borok, a gyümölcsök terén a Tasnád környéki lekvárok, szörpök és aszalványok, a húskészítmények közül a kolbászok és szalámik, valamint a bükkaljai méhészeti termékek révén kaphattak ízelítőt a látogatók.

„Kiállítói minőségben először vettünk részt az AGRARIA-n. Az expón a helyi termékeket, a Szatmári termékeket népszerűsítettük. Örömmel mondhatom, hogy sokan kóstoltak, érdeklődtek és vásároltak is a standunkon kínált termékekből. A falugazdászok természetesen gazdákkal érkeztek. Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros magyar lakta térségeiből is hoztak magukkal gazdalátogatókat. Különösen hasznos volt, hogy az expó ideje alatt a falugazdász kollégák olyan kiállítókkal, termelőkkel, gyártókkal és gépforgalmazókkal tudták felvenni a kapcsolatot, akik segítik a falugazdászok és rajtuk keresztül a gazdák munkáját. A jövőben akár kedvezőbb árajánlatok, vagy akár a térségenként szervezett gazdatalálkozók, gépbemutatók formájában is kamatoztatni lehet a most szerzett kapcsolatokat” – mutatott rá Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője a kiállítás hozományaira.

A Partiumi Falugazdász Hálózat és Szatmár megyei LEADER Egyesületek közös kiállítóterében szinte állandó volt a sürgés-forgás. A standot Magyar Lóránd parlamenti képviselő társaságában Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke és Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere is megtekintette, de a magyar-román gazdasági külképviseletek vezetői mellett a falugazdász-standot a román kormány tagjai, köztük Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára is felkereste.
„A négy nap alatt szép számú látogatónk volt. Egy sátorban gyakorlatilag három térség – Halmi, Tasnád és Bükkalja környékének – termékeit mutattuk be, amihez még a Szatmári termékek is csatlakoztak. Örömmel tettük, mert büszkék vagyunk térségeinkre, büszkék vagyunk a szatmári termékekre, büszkék vagyunk a helyi termelőkre” – tette hozzá Kovács Szabolcs.

Az AGRARIA-ra kilátogató gazdáknak bőven akadt látnivalójuk. A legnagyobb érdeklődés természetesen a „nagyvasakat”, a traktorokat és mezőgépeket övezte. A világ meghatározó gépgyártói közül – a John Deere kivételével – valamennyi neves márka képviseltette magát a nemeszsuki kiállításon, a New Holland például a T6-os traktorsorozatból a világ első szériagyártású, 145 lóerős, metán gázzal hajtott változatát is elhozta. Jelentős volt a dróntechnológiát, valamint a távvezérlésű mezőgépeket népszerűsítő standok száma, de akit érdekelt, az önjáró, GPS-vezérlésű kapáló, kaszáló vagy lézeres gyomirtó gépei mellé egy teljes meteorológiai előrejelző állomással is felszerelhette a gazdaságát.

Domján Levente