A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége idén ötödik, jubileumi alkalommal szervezte meg nemzetközi termékkiállítását és vásárát, a Turul Expót.

2018. július 14-én több mint száz kárpátaljai, külhoni, valamint anyaországi vállalkozó mutathatta be és egyben népszerűsíthette termékét és szolgáltatását a nagyközönség előtt. Az előző évekhez képest a helyszín is változott, idén a Tiszapéterfalván található Tisza Stadion és Sportkomplexum adott otthont a nagyszabású rendezvénynek.

A rendezvény fővédnökei: Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes voltak. Védnöke: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.

A programsorozat mezőgazdasági gépfelvonulással kezdődött a Tiszabökény, Kultúrház- Forgolány, Nevetlen kereszteződés- Tisza Stadion és Sportkomplexum útvonalon.Az V. Turul Expót megtisztelte jelenlétével, Dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő, Dr. Torda Márta, az Agrárminisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztályának főosztályvezető-helyettese, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnökei közül Czomba Csaba, Sragner László, Pordán Zsigmond, Kocsy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara külkapcsolati igazgatója, Dr.Radeczky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Dr. Kota György, a Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Szilágyi Mátyás főkonzul, Gara Katalin konzul, Dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorasszonya, a Kárpátaljai Megyei Tanács Oktatási Bizottságának, és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, valamint Mikulin Viktor Petrovics Kárpátalja kormányzó helyettese.

Virág László, a KMVSZ elnöke köszöntő beszédében részletezte a Szövetség elért eredményeit, munkásságát. A meghívott vendégek köszöntő beszédei után sor került az előző évben létrehozott Év Vállalkozója Díjak átadására. A KMVSZ tagsága körében az év ipari vállalkozója Nagy Zoltán, az év kertésze Bucsela Enikő, az év növénytermesztője Huszár Tibor, az év állattenyésztője Nagy György, az év méhésze Bíró Ferenc, az év kézművese Győri Miklós, az év borásza pedig Sass Károly lett.A rendezvényen bemutatták a 2017 decemberében megalakult Kárpátaljai Termelői és Értékesítési Szövetkezet (KáTÉSz) logóját is.

A szervezők nem csak kiállításra adtak lehetőséget, hanem szakmai programokat is szerveztek, melyeken a vállalkozók és gazdák részt vehettek, bővíthették tudásukat, megoszthatták egymással tapasztalataikat. Üzletember találkozóra és Gazdafórumra is sor került a program részeként.A szépségiparban tevékenykedők és az érdeklődők számára pedig igazi Divat-show került bemutatásra, Mindák Viktória divattervező alkotásait csodálhatták meg a résztvevők.
Kultúrprogramból sem volt hiány, fellépett a Székely Dalegylet, a Sodró Együttes és a Rezeda Néptánccsoport, a Magyar Állami Népi Együttesből Farkas Fanni és Kiss Balázs, valamint az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettől Sikentáncz Szilveszter is.

A gyerekek pedig jobbnál jobb játékokat, ugrálóvárakat, kézműveskedést próbálhattak ki.
A programokkal párhuzamosan bográcsfőző verseny zajlott, melynek győztese és az Arany Fakanál Díj birtokosa Antal Ildikó Vállalkozó lett.

Az V. Turul Expó utcabállal záródott, ahol a Hatvanból érkezett Zsolti és a Banda biztosította a talpalávalót.

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége a jövő évben is sok szeretettel vár minden kedves érdeklődőt és kiállítót a Turul Expora.

A KMVSz köszönetét fejezi ki Magyarország Kormányának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a rendezvény támogatásáért.