A Kassához közeli Restén az önkormányzat által szervezett nyárbúcsúztatón került sor a helyi gazda szabadtéri főzőversenyre, melyet Fazekas Ignáth Lívia Kassa vidék falugazdásza szervezett.

A kezdeményező falugazdász felhívására - miszerint „Mutassa meg, mit tud a helyi alapanyagokból főzni a gazda“ – összesen 6 csapat jelentkezett. A csapatok vegyes korcsoportú családtagokból tevődtek össze. Minden egyes csapatban hallatszott a gyerekkacaj és a nagyi vagy nagyapi által elhangzott bölcs intelmek.

Készültek különféle bográcsgulyások, halászlé, BBQ sertésoldalas és székelykáposzta is. A gazdák nagyon finom ételeket készítettek, amelyet egy 5 tagú zsűri értékelt. Nem csak a finom étel volt értékelve, hanem a tálalás is, elmondható, nagyon szépen megterített tányérok várták a zsűri tagjait.

 

A főzőverseny célja az volt, hogy közösségi élményt nyújtson minden résztvevőnek, erősítse a gazdák közötti összetartozás érzését, s hogy ez a nap derűt, jókedvet és szórakozást biztosítson a falu lakosainak is.

A falugazdász elmondása szerint: „a főzőverseny nagyon jó hangulatban telt, örömmel láttam, hogy a gazdákat nem csak a verseny szelleme hajtja, szívesen dolgoztak össze és segítették egymást, a főzés közben jóízűen beszélgettek egymással. Jó érzéssel töltött el engem mikor odamehettem minden egyes gazdához és megbeszéltük a fontos tennivalókat, megkérdeztem, hogy miben tudok a segítségükre lenni, elmesélték az aratással járó tapasztalatokat, eredményeket. Örülök, hogy a gazdáim össze tudták kapcsolni a kellemest a hasznossal, és ezen az eseményen erősödött a gazdák közötti bizalom és együttműködés. Boldogsággal tölt el, hogy részese lehettem és megszervezhettem a gazda főzőversenyt, úgy gondolom, hogy érdemes gyakrabban szervezni ehhez hasonló eseményeket, ami így összekovácsolja az embereket.”

Forrás: Szlovákiai Agrárkamara