2020-ban a felvidéki méhészek nem túl sikeres évet zártak. Az ország keleti és északi régióiban nagyon alacsony volt a mézhozam. Szlovákia déli részén a rendkívüli szárazság ellenére a repce sokáig virágzott. A rügyező akácfát is korai fagy érte, ami az elmúlt években még nem fordult elő.
A  napraforgó sem hozta a szokásos hozamot, így még a melegebb déli részekről származó méhészeknek sem volt nagy sikerük. Szlovákia északi része főleg az esős és hideg időjárás  miatt járt a legrosszabul. Az egyre gyakoribb, rendkívüli hőhullámok 2020-ban szerencsére  elkerülték  a gazdákat. Az előző években pont ezek akadályozták a méhek munkáját. Az időjárás minden virágzásba beleszólt, szinte semmit nem gyűjtöttek a méhek. A  tavaszi nagy hideg miatt a méhek  nem tudták felhasználni a málna virágának a hozamát. A hársfa virágzásánál  a folyamatos esős napok nehezítették a helyzetet. Mézharmatból, sötét erdei mézből is kevés volt tavaly.
A nyár végére és főleg őszzel sok méhcsalád elpusztult. Ezzek a kiesések az elmúlt tíz évben évről évre  nagyobbak  és nemcsak az ország déli részén, ahol a mezőgazdaság intenzívebb, hanem északon is.

Több oka is lehet ennek a jelenségnek,  főképpen a vegyszerekkel átitatott termőföldek, az egyre jobban elszaporodott atkák, betegségek és vírusok. A Varroa, amely a méhek legnagyobb ellensége, sosem volt elterjedve ilyen mértékben, mint ma. A korábban könnyen vett betegségeket ma már nehezen küzdik le, és egyre többször fordul elő, hogy rejtélyes okból elpusztulnak a méhek.  A rejtélyes kaptár elnéptelenedésre még a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező méhészek sem tudják a választ.

Tehát nemcsak a növényvédelemben használt szerek a felelősek a méhpusztulásért, ugyanis a méhek kondícióját nagyban befolyásolja a méhlegelők nagysága is.
2020-ban valódi felvidéki mézből kevés jutott a boltok polcaira. Ennek erdményeként a méz piaci értéke 15-20%-al emelkedett. A valódi, hamisítatlan méz iránti kereslet a magasabb ár ellenére is igen nagy. Sajnos a hazai méhészek készletei már fogyóban vannak, így most az úgymond harmadik országbeli mézek kerülnek előtérbe.
Nehéz időket élünk jelenleg  a méhészetben is. Amennyiben meg akarjuk menteni ezt az ágazatot, sokkal többet kell tennünk érte - hangsúlyozta Suba Viktória, a Szlovákiai Agrárkamara falugazdásza.

Suba Viktória
falugazdász
Szlovákiai Agrárkamara