Hiánypótló szakrendezvényre került sor a Szatmár megyei Piskolton és a Bihar megyei Ottományban a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezésében. Méhésztalálkozót tartottunk, amelynek központi témáját a 2021-22-es időszak méhészettel kapcsolatos pályázatai képezték, de eszközbemutatóra is sor került.

A méhészet iránt érdeklődő, valamint a mézkészítéssel aktívan foglalkozó gazdáknak a Filiathree Kft. valamint a Königin Kft. munkatársai tartottak elméleti előadást és bemutatót a praktikus méhészeti kellékekről. De nemcsak a méhészmesterségbe nyerhettek bepillantást az érdeklődők, a találkozó központi témáját képezték a 2021-22-es időszak méhészettel kapcsolatos pályázatai.

„A méhészet egy folyamatosan fejlődő mezőgazdasági ágazat, ezért a képviselőinek lépést kell tartaniuk nemcsak a legújabb technológiai vívmányokkal, hanem napirenden kell legyenek a használható és fellelhető gyógyszerekkel, figyelniük kell a piac igényeire és változásaira valamint elengedhetetlen az aktuális pályázati lehetőségek ismerete” – hangsúlyozták a szervezők. Ugyanakkor felhívták a méhészek figyelmét arra, hogy a hazai pályázati lehetőségek mellett élniük kell az Európai Unió által rendelkezésre bocsátott pénzösszegek lehívásával is.

A Filiathree Kft. tulajdonosa a pályázati ismertetőjében külön kitért a méhkaptárak szállításhoz szükséges pótkocsi vásárlását lehetővé tevő támogatásra, illetve arra, amely a méhek kezeléséhez szükséges gyógyszerek megvásárlását könnyíti meg. A jelenlegi pályázatok mellett megemlítésre került a nemsokára pályázható nagyobb összegű pályázatok is, valamint a magyarországi gazdaságfejlesztési program méhészeti viszonylatáról, a méhészeti eszközök vásárlásának valószínűsíthető kritériumáról is. Az előadó kitért az egyesületek létrejöttének és a gazdák egyesületbe való belépésnek a fontosságára.

„A szakmai egyesületekbe tömörülés, bármennyire is rossz emlékeket idéz sokunkban a kommunista éra kollektivizálása, előnyhöz juttatja a gazdákat. Egy egyesület keretein belül a gazdák könnyebben tudnak biztos piacot, felvásárlókat találni. Mindezek mellet, ha összefogva, egy egyesület keretein belül dolgoznak olcsóbban hozzájuthatnak az etetőanyagokhoz és a gyógyszerekhez. Továbbá hamarabb eljutnak a pályázati információk a gazdákhoz, ha egy egyesületbe tömörülnek, ahol mindig van egy személy, aki figyeli a soron következő kiírásokat” – fogalmazott az előadó. Tudni kell ugyanakkor azt is, hogy léteznek olyan pályázatok is, amelyek keretében, például méhcsaládok vásárlása esetén, csak azok a gazdák részesülnek támogatásban, akik tagjai egy egyesületnek, vagy rendelkeznek méhész oklevéllel és hozzáértésüket, tapasztalatukat igazolni tudják.

A részletes pályázati ismertető után, valamint a kérdések és egyéb hozzászólások megválaszolása után a jelen levő méhészeknek egy gépbemutatón vehettek részt, meg amelyet a kft munkatársai mutattak be.  A gazdák a járványügyi intézkedések betartásával, kis csoportokra osztva nézhették át a különböző, méhészetben használatos, innovatív gépeket.

Az orosházi Königin Kft. a méhészet és mézkészítés során használt gépek és eszközök széles skáláját mutatta be. A hobbi méhészek és a több száz méhcsaláddal rendelkezők is egyaránt megismerkedhettek a munkájukat könnyítő modern kellékekkel.

A felsorakoztatott gépek között voltak egészen komplexek is, amelyek, egymás után több munkafázist is elvégeznek a méz pergetésekor. De az alapvetőbb eszközök is a bemutató részét képezték, ilyenek voltak a kisebb nagyobb mézpergetők, fedelezők, vagy viaszolvasztók.