A Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért hozták létre a Kincses Pince Kolozsvári Bor és Gasztronómiai Fesztivált , amely sok száz helybélit és számtalan turistát vonzott a Bulgakov kávéház udvarára.

Az agrártárca fontosnak tartja a Kárpát-medencei történelmi magyar borvidékek fejlesztését, melyek sajátos ökológiai adottságaiknak köszönhetően egyedi ízvilágú, csodálatos borok termelését teszik lehetővé - hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Kolozsváron, a Kincses Pince Bor és Gasztronómiai Fesztiválon.

A találkozó célja az volt, hogy megismertesse a közönséggel a Kárpát-medence sokszínű borkultúráját, miközben alkalmat nyújt arra, hogy az anyaországi és a külhoni borászok tapasztalatot cseréljenek és találkozhassanak fogyasztóikkal – mondta Belánszky – Demkó Zsolt az eseményen tartott köszöntőjében.

A helyettes államtitkár üdvözölte, hogy a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta területéről érkeztek borászok a rendezvényre. Mint fogalmazott, ezáltal az egy nemzetben gondolkodás, az anyaországi és a határon túli magyar borászok közti párbeszéd tovább erősödik.

A találkozón, amelynek Kolozsvár történelmi-emblematikus vendéglátóhelye, a Bulgakov irodalmi kávéház adott otthont, csaknem ötven kiállító mutatta be borait, valamint kézműves termékeit.