Július 19-22. között rendezte meg az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatallal közösen az első Kárpát-medencei Hagyományőrző Arató Ünnepet.
A történelmi Magyarország szinte minden tájegységéről érkeztek vendégek a rendezvényre, amelyet a szervezők hagyományteremtő céllal szerveztek meg.
Székelyudvarhely bemutatásásával kezdődött a program, amely tartalmazta a város nevezetességeinek meglátogatását: a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírhelyének meglátogatása, a szejkei Borvízmúzeum, a Szent István terem, a Városháza, valamint a méltán híres Kováts fényképészet (egyetlen ma is müködő napfénytetős fényképészet a 19. századból) megtekintése.
Ezt követően a rendezvény központi eleméhez, az aratáshoz kerültek közelebb a résztvevők Kovács Melánia néprajzkutató előadása révén, aki a régi székelyföldi aratás rejtelmeibe kalauzolta el a hallgatóságot.
Bányász József sajttermelő különleges és kiváló sajtjai mellé a rékási pincészet borait kóstolhatták meg a vendégek egy borkóstoló keretén belül, ahol a sajtmester verseket olvasott fel a sajt és a bor barátságáról.
Az aratóünnepségen a népviseletbe öltözött csapatok hintón felvonultak a búzaföldhöz, ahol megkezdődött az aratás, vagyis a megmérettetés. Itt a Vajdaságból érkezett csapat példás hozzáállásával és kiemelkedő szaktudásával nyerte meg a versenyt.
Meg kell említenünk a Kalocsáról érkezetteket és csodálatos népviseletüket, akik ezáltal is emelték a rendezvény színvonalát.
Az aratást követően főzőverseny következett, amelyen minden tájegység a saját receptje szerint főzte meg az ebédet. Itt is ízletes falatokat kóstolhattak a résztvevők, úgy mint a kárpátaljai káposztás bográcsost vagy a kalocsai paprikás bográcsost.
Végül aratóbál zárta a munkás napot, ahol mindenki kedvére kitáncolhata a versenyek feszültségét. A programot az Agrárminisztérium támogatta.