Hargita megye első vágópontja megnyitotta kapuit, ezzel párhuzamosan egy újszerű szolgáltatás is elérhetővé vált a csíkszeredaiak számára: a Csíkcsomortáni Szövetkezet házhoz szállítja heti egy alkalommal a helyi családi gazdaságokból származó, szakszerűen feldolgozott húst.
Hargita megyében évek óta hiánycikknek számított egy állandó vágópont, kizárólag húsvét környékén működött ideiglenesen néhány. Emiatt döntött úgy a 2019-ben létrehozott Csíkcsomortáni Szövetkezet, hogy egy vágópontot és mészárszéket hoz létre a településen, amely ma reggel nyitotta meg kapuit. A vágóponton sertés, kecske, juh és szarvasmarha levágására van lehetőség, ezek húsának szétbontása és tőkehúsként (nyakkaraj, lapocka, csülök stb.) való előállítása a mészárszékben történik. A tevékenységgel párhuzamosan a szövetkezet egy új szolgáltatást is elindított, mégpedig a helyben feldolgozott hústermékek házhoz szállítását.
A hat alapítótag célja az volt, hogy a jelenlegi járványhelyzetben segítsenek minőségi hústermékekkel ellátni a fogyasztókat, tájékoztatott Petres Kálmán, a szövetkezet ügyvezetője. Csak helyi gazdáktól származó, visszakövethető húst kínálnak eladásra, a vágást követően vákuumozott csomagolással látják el a termékeket, és egy megfelelő hűtőkocsival szállítják majd házhoz. Az elején felmérik az igényeket és tapasztalatokat gyűjtenek, emiatt egyelőre csak heti egy alkalommal szállítanak termékeket. Pénteken juttatják el a termékeket a vásárlókhoz. Az első rendeléseket már ezen a héten várják, legkésőbb csütörtök délelőtt tíz óráig.
Csak sertéshúst fognak szállítani kezdetben, az interneten is megtekinthető a kínálatuk, ahol le lehet adni a rendeléseket. Fontos tudni, hogy kizárólag Csíkszereda területén szállítják házhoz a termékeket. A járványhelyzet után is folytatni kívánják a tevékenységet, és az igények függvényében majd növelni tudják a vágókapacitást és a szállítások gyakoriságát.