A kormány által finanszírozott székelyföldi gazdaságfejlesztési programot koordináló Pro Economica Alapítvány Gyergyószentmiklóson is területi irodát nyitott. A 70 millió euró összértékű programtól a mezőgazdaság lényeges előrelépését várják.

Gyergyószentmiklóson, az RMDSZ helyi, főtéri székházában nyílt meg hétfőn a Pro Economica Alapítvány irodája. Kozma Mónika, az alapítvány ügyvezetője közölte: szeretnék, hogy egy-egy térségben összehangolt fejlesztések szülessenek.

Ahol például nagy mennyiségű tejre lenne szükség egy új tejfeldolgozó üzem részére, ott nyilvánvalóan az a cél, hogy a gazdák fejősteheneket vásároljanak, állattartáshoz szükséges eszközöket, gépeket szerezzenek be, istállókat építsenek vagy bővítsenek, és működőképes láncolat jöjjön létre a termeléssel illetve feldolgozással foglalkozók között.

Gyergyószéken például egy ilyen, nagyobb tejfeldolgozó üzem létrehozására nyújtottak be pályázatot, de például erdei gyümölcs-feldolgozó is létesülhet, ilyen igény is megfogalmazódott – közölte Kozma Mónika. Gyergyószékről egyébként 11 pályázat érkezett a Pro Economica Alapítványhoz.

A gyergyószentmiklósi iroda naponta 9 és 17 óra közt várja a gyergyószéki gazdákat.

Az iroda megnyitásakor elhangzott: nem titkolt cél, hogy Székelyföld gazdasága megerősödjön, életképes legyen és arra is módja legyen, hogy a szórványvidékek magyarságát is támogatni tudja a megmaradásban. Az egész Erdélyre kiterjedő gazdaságfejlesztési program előkészítését az RMDSZ végezte, és nyújtotta be a kormányhoz.

Két típusú pályázat:
Fontos tudnivaló, hogy a székelyföldi program első lépésében nagyberuházásokra lehetett eddig pályázatokat leadni. A második lépés az úgynevezett kis összegű, vissza nem térítendő támogatások szakasza lesz. Ehhez van szükség területi irodákra, hiszen a célközönség azok a magánszemélyek, akik mezőgazdasággal is foglalkoznak. Nekik feltétlenül szükségük van arra, hogy elérhető közelségben legyenek az irodák, amelyek segítenek az ügyintézésben, tájékoztatásban. A kis összegű pályázatok meghirdetése minden bizonnyal tavaszra várható.