A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének munkatársai 2019. január 16.-án gazdafórumot szerveztek Kászonaltízben, ahol több, mint 50 gazda jelent meg.

A falugazdászok részéről jelen volt Szabó Ákos agrármérnök, ifj.Biró Zoltán vidékfejlesztő, Barta Gellért és Gál Attila állatorvosok, valamint Bajkó Aliz élelmiszeripari mérnök.  A fórum résztvevői három előadást hallgathattak meg, majd feltehették kérdéseiket, amire választ is kaptak a falugazdászoktól.

A fórumot András Zoltán, Kászonaltíz polgármestere nyitotta meg. Őt követte Becze István, az egyesület elnöke, aki ugyancsak köszöntötte a jelenlévőket. Előadásában röviden vázolta a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének történetét, majd beszélt a falugazdász-hálózat fontosságáról, kiemelve a hálózat fontosabb tevékenységeit és célkitűzéseit. Végezetül bemutatta a jelen lévő falugazdászokat.

Ezután két előadás volt hallható. Az elsőben a húsmarhával kapcsolatos támogatásokat ismertette Gál Attila, majd a tejtermeléssel, tejkontrollal kapcsolatos támogatásokról beszélt Barta Gellért. A falugazdászok az adott szakterületre vonatkozó információk mellett megosztották a munkájuk során szerzett gyakorlati tapasztalataikat is.

Az előadások után Dr. Miklós András, a helyi állatorvos szólt pár szót, aki nagy örömmel üdvözölte a falugazdász-programot, beszélt a fülszámozással kapcsolatos gyakorlati problémákról és az ezzel kapcsolatos fontosabb információkról.

Ezek után Becze István röviden összefoglalta az Erdélyi Gazdaságfejlesztési program keretében várható támogatási lehetőségeket. Kiemelte annak fontosságát, hogy komoly lehetőséget lát arra, hogy helyi összefogással kialakuljon egy szövetkezeti forma, amelyen keresztül közösen tudnák a gazdák feldolgozni és értékesíteni termékeiket, ezáltal több pénz maradna a gazdák zsebében.

Szabó Ákos is beszélt néhány mondatban a szövetkezeti együttműködésekről, ismertette azokat a fontosabb változásokat, amelyeket a nemrégen publikált szövetkezeti törvény tartalmaz.

Az előadások után a következő témákban alakult ki beszélgetés:

– a piros tarka szarvasmarha-állomány vegyes hasznosítása, a támogatási rendszerek jelenlegi hozzáállása ezen kérdéskörhöz,

–  az agrártámogatás terén elérhető EU és országos források helyzete,

– a szövetkezeti struktúra gyakorlati kialakításának lehetőségei.

 A fórum végén kötetlen beszélgetés alakult ki a gazdák és a falugazdászok között.