Szombaton a Bihar megyei Székelyhídon jártak a partiumi falugazdászok: a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány székelyhídi Gyermek Jézus Otthonát keresték fel, ahol fákat ültettek az otthonban élő kicsikkel.
A délelőtt folyamán 17 gyümölcsfát (alma, barack, cseresznye és szilva) ültettek el a gyermekotthon szomszédságában, a római katolikus egyház telkén.

A falugazdászok nagy segítségére voltak a gyerekek, akik lelkesen ragadtak ásót, vagy éppen locsolókannát, hogy elültessék a fákat, amelyek rövidesen ízletes gyümölcsöt biztosítanak majd számukra. A mezőgazdasági szakemberek vállalták, hogy havi rendszerességgel keresik fel a gyermekotthont, és a kicsikkel együtt ápolják-gondozzák a fákat.

„A faültetés mindig a jövőbe vetett hitet jelenti. Egy szebb jövőben bízva ültettünk gyümölcsfákat a gyermekotthon lakóival. A gyümölcs egészséges desszert lesz ebéd után, de a gyermekek felelősségtudatát is fejleszti majd a fák közös gondozása. Emellett pedig megismerkednek a kertészkedés, a mezőgazdaság alapjaival, ami felnőttként biztos megélhetést jelent majd számukra” – mondta a falugazdászok munkáját koordináló Magyar Lóránd parlamenti képviselő.

Az ültetést követően Böjte Csaba személyesen mondott köszönetet az akcióban résztvevőknek.

Nem ez az első eset, hogy a falugazdászok a székelyhídi gyermekotthont segítik. Az ősz folyamán a Magyarok Kenyere programban gyűjtött búzából készült nagy mennyiségű lisztet adtak át egy helyi pékségnek, amely ebből hónapokig biztosította a gyermekotthon számára a mindennapi kenyeret.