Elnök: Farics Dorisz
Cím: 9220 Lendva, Petesháza, Lendvai út 18.

A Csentei Szőlőtermelők Egyesülete 1990-ben alakult a szlovéniai Muravidéken. Jelenleg százhúsz tagja van az egyesületnek és többnyire „amatőr” borászok a tagok. Az egyesület a legjobb ereje szerint nyújt segítséget a tagoknak, a borok eladásában sajnos nem vagyunk elég erősek. A tagok többsége 10-20 ár szőlőterületen gazdálkodik, a borokat csak elvétve palackozzák, a mennyiség úgymondván szürettől-szüretig elfogy.

A Csentei Szőlőtermelők Egyesülete a borászati hagyományokat is ápolja, így az évet a Balázs-napi vesszővágással indítjuk, majd Szent György, az egyesület napján, kőszegi mintára 1994 óta a szőlővessző hajtása kerül berajzolásra az egyesület emlékkönyvébe. A településen Orbán-szobrot is állíttattunk védőszentünknek, ahol minden évben misét szolgáltatunk. A kelepelőállítás hagyományát vidékünkön elsőként kezdtük és minden évben augusztus 15-én állítjuk fel egy egyesületi tag szőlőjében. A hagyományos Márton-napi mustkeresztelőre általában november második hétvégéjén kerül sor, tavaly óta pedig János-napi áldásra is visszünk a templomba a tagok borait.

A csentei egyesület hét anyaországi egyesülettel tartja hosszú évek során a baráti kapcsolatot és ügyesen látogatjuk évközben egymás rendezvényeit. A tavalyi évet ötvennégy eseménnyel zártuk úgy, hogy kommerciális jellegű tevékenységekkel is gazdagítottuk városunk és vidékünk gasztronómiai kínálatát.

Az egyesület átlagéletkora hatvan év körül mozog, de különösen büszkék vagyunk az utánpótlásra, akik szívügyüknek vették a szőlőtő nevelését és a bor készítését.

Közülük nagyszerű szakemberré nőtte ki magát Felső Alen, szőlőtermelő, borász, borbíráló, aki szakmailag is segíti az egyesület munkáját. A csentei hegyen hétezer tőkén mintegy 15-20 ezer liter bort készít nyolc fajta szőlőből.

Hadd említsük meg két legfiatalabb borászunkat is, Zelko Markot és Gjerkeš Sebastijant. Mindkét fiatal borász nagy lendülettel indult neki a szőlőtő megművelésének, az utóbbi két évben néhány száz új tő is került általuk földbe és a turizmusban szeretnék értékesíteni termékeiket, ebben látják családjuk megélhetését.

Az idősebbek közül is van néhány „profi” borász, akik palackoznak és akik nagyon igényesen kezelik a borokat, számos bírálaton nyertek kíváló eredményt. Meg kell említeni Paušić Ivánt, Szabó Lajost, Nagy Lászlót, Kepe Istvánt, Bači Borutot, Verbančič Rudolfot, Fordán Tibort és Gál Lászlót.

Az egyesület tagja Huzimec Zoltán is, aki bioborászként szerepel a piacon és turisztikai vendéglátás keretében várja sok egyéb házi finomsággal az odalátogatókat. A borok mellett kemencében sült házi kenyeret, házi sajtokat, gyümölcsleveket, lekvárokat és húskészítményeket is kínál a vendégeknek.

A viszontlátásra Muravidéken, egy borospincében!