Ötvenedik alkalommal szervezték meg Bácsfeketehegyen a szüreti napokat, valamint 20. alkalommal a Szőlész- és Borásztalálkozót. A jó borok mellett finom falatok, birkapörkölt-főzőverseny, tartalmas programok és vidám hangulat várta a látogatókat.
Néptáncosok és népzenészek lovaskocsis felvonulása, majd fellépése is várta a szüreti napokra látogatókat.

Idén először alakítottak ki borutcát a rendezvényen, ahol több mint 20 borászat képviseltette magát, nem csak Vajdaságból, hanem a Kárpát-medence minden szegletéből.

Pereszlényi Csaba, ügyvezető, Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása: „Felvidék az egyik legérdekesebb és izgalmasabb borvidék a külhoni borászvidékek közül, hiszen rengeteg a vulkanikus talajunk, de ugyanúgy megtalálható a löszös, homokos, síkságos szőlővidék is, és ezek a borász régiók érdekesnél érdekesebb borokat adnak.”

Az idei aszály, a perzselő napsütés a szőlőtermésre is kihatott. Tart a szüret, kevesebb termett, de a minőség jó, az eddigiek alapján.

Fekete Andor, a Bácsfeketehegyi Gazdakör elnöke: „Az itteni emberek életében mindig is hatalmas szerepet játszott a szőlő és a bor szeretete. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az idén az 50. szüreti napokat tudjuk megünnepelni, és mi nagyon büszkék is vagyunk rá, illetve a helyi lakosoknak is nagyon fontos ez a rendezvény, hiszen ekkor van az, amikor az évet tudjuk értékelni, amikor meg tudunk állni, és örülni annak, amit Isten adott az adott évben.”

 

Bácsfeketehegyen helyi hagyomány szüretkor a birkapörkölt készítése is. A szakácsok főzőversenyen is összemérték tudásukat. A jó pörkölt mellé pedig a vörösbor illik a legjobban.

 

A szüreti napok keretében a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Bácsfeketehegyi Gazdakör megszervezte a Szőlész- és Borásztalálkozót is. A szakmai előadások és a borkóstolóval egybekötött mesterkurzus mellett a termelők megismerkedtek a Schams Ferenc terv programjával is, amelyet az elmúlt évben indított el Magyarország Agrárminisztériuma.

Varga Péter Miklós, főosztályvezető, Kárpát-medencei Együttműködések Főosztálya: „Nagyon fontos az, hogy itt, ezen a helyen állva, találkozik az ember nagyon finom borokkal. Helyi borokkal, illetve itt az utcában a teljes Kárpát-medence kínálatát meg lehet kóstolni. De ha én hazamegyek, és ez bárkivel így van, és itt találok olyan bort, ami nagyon finom, akkor legyen lehetőségem ezt otthon is megrendelni, hiszen a gazdatársadalomnak azért egy fő célja az is, hogy jövedelemhez jusson, hogy olyan nyereséghez jusson, ami segíti őket abban, hogy ne kelljen elhagyni a vidéket, ott tudjanak maradni, és ott tudjanak boldogulni. Ehhez az kell, hogy eljussanak azok a nagyon finom borok, kiváló borok, mondjuk így, azokhoz a fogyasztókhoz, akik ezt meg tudják fizetni tisztességgel.”

Forrás: Pannon RTV