Működésének negyedik évében is eredményes munkát folytatott az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete. A 2016-os évben az egyesület tagjai igyekeztek minél szélesebb körben megjelenni Udvarhelyszéken, illetve pártoló tagságuk számát gyarapítani. Egyre több fiatalt sikerült bevonni a működésükbe, nagy figyelmet fordítanak a fiatal gazdák számára elérhető programok szervezésére, tevékenységük megsegítésére.
A tavalyi évben az egyesület társszervezője volt a térség legnagyobb szakmai eseményének, a Tejkonferenciának. A rendezvényen a tejfeldolgozásban jártas és elismert, nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek adtak elő, az előadók között szerepelt számos kiemelkedő tejszakember Magyarországról és Svájcból.
Száz kiló udvarhelyszéki búzával az egyesület tavaly is hozzájárult a Magyarok Kenyere elkészítéséhez. A „Legszebb Konyhakertek” elnevezésű versenyen pedig szintén nagy létszámban szerepeltek az 2016-ban az egyesület társszervezője volt a térség legnagyobb szakmai eseményének, a Tejkonferenciának. A rendezvényen a tejfeldolgozásban jártas és elismert, nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek adtak elő, az előadók között szerepelt számos kiemelkedő tejszakember Magyarországról és Svájcból.
Száz kiló udvarhelyszéki búzával az egyesület tavaly is hozzájárult a Magyarok Kenyere elkészítéséhez. A „Legszebb Konyhakertek” elnevezésű versenyen tagjaik nagy létszámban szerepeltek az egyesület tagjai.
A Keresztúr Térségi Egyesülettel karöltve, a 2015-ben elkezdett „A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében” című konferenciát tavaly is megszervezték.
Az egyesület létrehozott egy térségi gyümölcsfeldolgozót, amellyel a környékbeli gazdák gyümölcseinek feldolgozására biztosítanak lehetőséget. Igyekeznek segíteni a termelőket a helyi termékek értékesítésében is. Fontosnak tartják az Udvarhelyszéken és Keresztúr térségben termő különleges gyümölcsfajták megóvását.
Az egyesület jövőbeli tervei között szerepel a létrehozott gyümölcsfeldolgozó mobilissá tétele. Cél a gazdák által termelt gyümölcs helyszínen történő feldolgozása, ezáltal megkönnyítenék a gyümölcs értékesítését is.
Az idei évben az egyesület a helyi jellegzetességekre szeretne fókuszálni. Ez magában foglalja mind a gasztronómiai, mind az állattartással, növénytermesztéssel, famegmunkálással és életmóddal összefüggő, mezőgazdasághoz kapcsolódó tevékenységeket.
Terveik között szerepel egy szakmai előadássorozatot indítása, mellyel hasznos információkat szeretnének nyújtani a helyi gazdák számára.
Idén második alkalommal szervezik meg a Mezőgazdasági Napot Tusványoson, amellyel egyrészt szeretnék a fiatalokat közelebb hozni a mezőgazdasághoz, másrészt ráirányítani a figyelmet az agrár szektorban rejlő értékekre. A keresztúri gazdaegyesülettel karöltve harmadik éve rendezik meg a Kárpát-medence fiataljainak az „Öko-bio Konferenciát”, melyre idén is nagyszámú résztvevőre számítanak.
Az udvarhelyszéki gazdák nagy lendülettel készülnek Budapestre, az idei Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra (OMÉK). 2015-ben a kiállításon egyesületük egyik tagja különdíjban részesült oroszhegyi szilvapálinkájával, így idén is kiemelt figyelmet fordítanak az OMÉK-on való megjelenésre.
Az egyesület célkitűzése a 2017-es évre vonatkozóan a többi gazdaszervezettel és partnerrel történő szorosabb kapcsolat kialakítása, mert vallják, hogy egységben az erő.