Szakemberek mutatták meg a kárpátaljai gazdáknak, hogyan kell metszeni

Publikálva: 2020. február 20.

Mint minden tudomány, a kertészet és azon belül a metszés tudománya is folyamatosan fejlődik. A régi technikákat egyre inkább felváltják a modern metszési módszerek, hiszen védekezni kell az új kártevők, betegségek ellen. Som község határában, Deme András ültetvényénél Kárpátalja számos térségéből gyűltek össze a gazdák, hogy bővítsék tudásukat, megosszák egymással eddigi tapasztalataikat. A metszésbemutatót a Holland Plant Ukrajna faiskola és a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szervezte meg.

A program keretében képzett szakemberek mutatták be Deme András kárpátaljai gazda ültetvényén, hogyan kell termőre metszeni a gyümölcsfákat.
Deme András ültetvényén a csonthéjasok közül mindegyik fajta megtalálható, de natur-almafajták és csemegeszőlő termesztésével is foglalkozik.

Őrhidi László, a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke elmondta, hogy 2016 óta követik nyomon Deme András ültetvényének fejlődését. „Andrásék a Holland Plant Ukrajna faiskolából vásárolták a töveket, ahol szintén nyomon követik az ültetvény sorsát. Évről évre más a téma, legelőször a koronaalakító metszéssel foglalkoztunk, míg a mostani bemutatónak a termőre metszés volt a témája” – mondta Őrhidi László, majd a hozzátette: „Ezt csak jól érdemes csinálni, ha nem megfelelő módon végezzük a beavatkozásokat, a növényvédelmet, garantáltan elmarad az üzleti siker.”

A gyümölcsfákat Szlinszki István, a Holland Plant Ukrajna főagronómusa metszette. A szakember egy-egy fa mellett megállva legelőször jellemezte annak koronáját, rámutatott az esetleges metszési hibákra, sőt a betegségek kialakulásának jeleit is szemügyre vette.

Varga István benei borász a szőlősorok között metszett és adott szakértői tanácsokat. Bemutatták a rövid csapos és szálmetszést is. Szó esett a szőlősorok helyes kialakításáról, kiszélesítéséről a napégésre és a megfelelő szellőzésre való tekintettel. A bemutatót követően a gazdák a faoltás mikéntjéről, a faiskolák kialakításáról is kérdezték a szakembereket.

Menü

Főoldal

Navigáció