STUDCOOP Diákszövetkezeti Egyesület

Elnök: Pozsonyi Márta

Torda, Ion Moldovan utca 9.

Tel: 00-40-740-430-439; e-mail: NVnZMnBf2mgb2ZmaWNlQHN0dWRjb29wLnJv 

Egyesületünk elsődleges célja a helyi termelők és egészséges termékeik beemelése a közétkeztetésbe és rövid, környezettudatos értékesítési láncok (REL, termékpályák) kialakítása az erdélyi iskolák és helyi gazdaszervezetek, családi gazdaságok közötti közvetlen kapcsolat kialakítása által. Mindezt a magyar és egyetemes szövetkezeti hagyományokhoz és a Nemzetközi Slow Food alapelvekhez hűen, az egészséges óvodai és iskolai étkeztetés, valamint a felelős gazdák és tudatos vásárlók összekapcsolása érdekében tesszük.

E célból alakultunk 2015-ben. 2018 óta a tordai iskolában oktatási-nevelési céllal gasztronómiai laboratóriumunk, élménypedagógiai tanétkezdénk működik. 2021. október 1-től a Tordai gasztroközpont elnevezésű, hatóságilag engedélyezett tankonyhánk iskolai menüsort készít naponta a Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjainak és a helyi közösségnek, egyúttal pedig tankonyhaként, felnőttképzési központként is működik. Nyári kertünkben élménypedagógiai gasztrotáborokat szervezünk gyerekeknek több nyelven.  2020 óta iskolai fűszer és zöldséges-kerteket hoztunk létre két iskola zöld udvarán. Fóliasátrunk nyitott a szakmai gyakorlatra vágyó fiatalok és felnőttek részére, hiszen itt állítjuk elő konyhánk alapanyagainak kisebb részét, másik részét a helyi termelőktől és a helyi piacon szerezzük be, hiszen Torda történelmi piacával határos nyári kertünk. Termeinket más tordai szervezetek is igénybe veszik közösségi alkalmakra.

A szövetkezeti hagyományoknak megfelelően, új munkahelyek létesítése és megtartása céljából, a helyi termékek iránti élelmiszerkereslet fokozása érdekében rendezvényekre, konferenciákra, közösségi és családi események szervezésére és vendéglátásra is nyitott felnőttképzési központunk, a Tordai gasztronómiai központ.

Egyéb szolgáltatásaink:

- élménypedagógiai táborok kicsiknek és nagyoknak

- honismereti bemutatók és körutak Erdélyben magyaroknak, illetve idegenvezetés öt nyelven

- élelmiszerhigiéniai és élelmiszer-feldolgozási képzés gazdaasszonyoknak,

- értékesítési tanácsadás, szövetkezeti termékpálya és vállalkozásfejlesztési képzések falugazdászoknak, termelőknek

- egészséges táplálkozás témájú táborok és képzések

- konferenciák

- érdekképviselet és érdekvédelem helyi termelőknek

Menü

Főoldal

Navigáció