Újabb borpikniket szervezett a Partiumi Falugazdász Hálózat és a Zazou Social Events and More, ez alkalommal Halmi község helyi tanácsával partnerségben.
Előbb Tamásváraljára, majd Halmihegyre várták a minőségi borok szerelmeseit, akik a régió meghatározó pincészeteinek munkájába nyerhettek betekintést, meg persze borszakértők szakmai kísérete mellett kóstolhatták meg a borokat.
A gyülekező helyszíne Tamásváralja, a Tilkós Panzió udvara volt, ahol rövid megnyitót követően kezdetét is vehette a kóstolás.
“Fontosnak tartjuk a Halmi környéki borok népszerűsítését, úgy gondolom, hogy a vulkanikus talaj, az egyedi éghajlat és a lelkesen dolgozó borászok munkája nyomán olyan borok készülnek, amelyeket szélesebb körben is meg kell ismertetni a minőségi italok szerelmeseivel” - mondta megnyitóbeszédében Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora. Kiemelte, hogy a Zazou Social Events and More-ral idén már szerveztek egy borpikniket és újabbak is következnek, a falugazdászok pedig Nagykárolyban tartották meg idén III. alkalommal a Bor a kastélyban elnevezésű szatmári és Kárpát-medencei borászok részvételével a sok érdeklődőt vonzó rendezvényt.
A Tilkós udvarán szimultán folyt a kóstolás: három helyszínen, három különböző csoportban ízlelték meg Poszet Ferenc borait, amihez a házigazdák finom falatokat is kínáltak. Ezt követően autóba, buszba szállt a csapat, úgy utaztak a közeli Halmihegyre, a rendezvény új helyszínére. Az “alaptáborból” indultak fel a szőlősorokkal sűrűn beültetett dombokra, illetve a dombok között megbúvó pincészetekhez.
A Mike pincészetnél a borok mellett vadhúsból készült kolbász, szalámi és őzhúsból készült miccs is várta a bortúrázókat - ez szoros összefüggésben áll azzal, hogy a borász maga is vadász. Sorban érkeztek a jobbnál jobb borok, a résztvevők pedig nem csak a borokat itták, hanem a borász és a borszakértő szavait is.
A Triterra Pincészetnél izgalmas újdonságokkal is megismerkedhettek a borok szerelmesei: lelkesen fogadták a pincészet új gyöngyözőborát, amivel egyelőre csak kísérleteznek, de úgy érzik: jó úton járnak. Itt nem csak a pincészet borásza, hanem a szőlészeti szakértő is a kérdezők rendelkezésére állt.
A Năstase pincészet foglalkozik a régióban legrégebb óta a borok palackozásával, egy egységes márkaarculat kialakításával és az így kínált borok eladásával. Cristian Năstase lelkesen beszélt a sorra érkező csoportok tagjainak a családi hagyományról, amelyből a borászat felépült és amelyben ma a család több tagja is dolgozik. Ugyanitt - és később a táborban is - a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia kamarazenészei adtak koncertet, ezzel is különlegessé téve az eseményt.
A pincelátogatásokat követően mindhárom csapat visszatért az alaptáborba, ahol már a behűtött borok várták őket. A borozás pedig buliba csapott át, köszönhetően a közreműködő lemezlovasnak, így volt, akinek a Picnic in the Vineyard napja a késő éjszakában ért véget.
A tervek szerint a szatmári borok és borászatok ilyen típusú népszerűsítése az idei évre korántsem ért véget: a következő állomás ősszel Krasznabéltek lesz.
Írta: Czinzel László