Mezőgazdasági vállalkozások versenyképes fejlesztése

Publikálva: 2020. január 30.

Az édesburgonya, vagyis a batáta, valamint a fűszerpaprika és a fehérjedús hüvelyes növények kerültek előtérbe Zentán azon az előadáson, amelyet a helyi Kertészek Egyesülete szervezett.

Az egész Vajdaságból érkező termelőkkel, falugazdászokkal és a környékbeli mezőgazdasági egyesületek tagjaival telt meg a terem.

Fehér Kálmán, Bácsföldvár és Temerin falugazdásza tovább szeretné adni az itt szerzett tudást. A falugazdász úgy véli: „Ilyen képzéseken mindig lehet egy-két olyan új technológiáról, eljárásról hallani, amiről az ember nem is gondolná, hogy működik. És ez fontos, hogy fejlődjön a mezőgazdasági termelés.”

A magyarországi Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szakmunkatársai mutatták be szakterületüket.  A képzés egy magyar-szerb IPA-projekt keretében jött létre.

Kulcsár Sarolta, programkoordinátor, a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány részéről tartott előadást: „Az alternatív növények termesztésének lehetőségrendszerét próbáljuk feltérképezni ebben a pályázatban, és ezeknek a növényeknek a termeszthetőségét próbáljuk a termelőkhöz egy picit közelebb hozni. A mai nap célja, hogy három ilyen növénnyel ismerkedjenek meg a résztvevő mezőgazdasági termelők. Ez a három növény a fűszerpaprika, az édesburgonya, vagy közismertebb nevén a batáta, és a harmadik egy növénycsoport tulajdonképpen, a fogyasztható fehérje növények. Ez a program 2018. április elsején indult, és 2020. március végével zárul majd.”

Az előadásokat közös ebéd, majd az édesburgonya, csicseriborsó és pirospaprika felhasználásával készült desszertek kóstolása követte.

Menü

Főoldal

Navigáció