A Kárpát-medencében működő gazdaszervezetek képviselői és hat régió magyar gazdái találkoztak a múlt héten a drávaszögi Karancson, hogy megvitassák az agráriumot érintő legfontosabb kérdéseket, tapasztalatot cseréljenek, valamint hogy közös problémáikra megoldást találjanak.
A programot a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének Gazdaköre szervezte, amely 2013-ban alakult. A szervezet célja a horvátországi magyar gazdák, valamint a mezőgazdaságra épülő vállalkozások teljes körű érdekképviselete. Céljai megvalósítása érdekében a HMDK Gazdakör előadásokat, továbbképzéseket tart, konferenciákat, szakmai tanulmányutakat szervez, kiállításokon és fesztiválokon vesz részt. Ezenkívül kiemelt feladatának tekinti az anyaországi és a Kárpát-medencei gazdaszervezetekkel való kapcsolatok ápolását. Többek között ebből kifolyólag rendezték meg a múlt heti Kárpát-medencei magyar gazdatalálkozót is, amelyre Burgenland kivételével minden régióból érkezett képviselő, gazda.
A karancsi családi fogadóban tartott találkozón Szabó Attila, a HMDK Gazdakör elnöke köszöntötte a résztvevőket és bemutatta szervezetüket. Majd Jakab Sándor, a HMDK elnöke üdvözölte a gazdákat. Ezután Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke vázolta fel nagyvonalakban a horvátországi magyarság helyzetét. Ezt követően valamennyi régió szervezetei bemutatkozhatott.
Az eseményen jelen volt dr. Torda Márta, a budapesti Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztályának osztályvezetője is, aki kihangsúlyozta, hogy a tárca kiemelten fontosnak tartja az anyaországi és a külhoni magyar gazdák közötti együttműködés támogatását, mert, mint mondta, a szülőföldön való megmaradás és boldogulás alapvető feltétele a mezőgazdaság fellendítése. A minisztérium mindent megtesz azért, hogy a Kárpát-medence mezőgazdasága megmaradjon, fejlődjön. Ennek egyik eleme az ilyen találkozó is, amely alkalmat nyújt a tapasztalatcserére is.
A gazdatalálkozó résztvevői a program során a karancsi Szabó pincészetet és a várdaróci Karakas család sertés és szarvasmarha gazdaságát nézték meg, majd a csúzai Kováts Pincészetben egy borkóstolón vettek rész. A Kováts pincészet körülbelül 14 hektáron gazdálkodik, ahol olaszrizlinget, traminit, sauvignon blanc-t és kékfrankost termel.
valamint kirándultak is, hogy megismerkedjenek a Baranya-háromszög látványosságaival.
Szabó Attila a találkozót értékelve elmondta, hogy a beszélgetésekből kiderült, közösek, hasonlóak a gondjaik, így a megoldásokat is közösen kell megtalálniuk.
Az eseményt megtisztelte jelenlétével Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője és De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is.