Ízvilág Laskón felvidéki ízekkel

Publikálva: 2024. október 28.

Október 18-án rendezték meg a Parasztkonyha rendezvényt a délvidéki Laskó községben, ahová a HMDK Gazdaköre meghívására a Kárpát-medence különböző gazdaszervezetei is csatlakoztak.

A meghívást a Szlovákiai Agrárkamara is elfogadta, és a Gazda Polgári Társulással, valamint egy ötfős csapattal indultunk a versenyen. A megmérettetés előtt rövid pincelátogatásra is lehetőségünk nyílt Hercegszőlősön, ahol megkóstolhattuk a helyi borkülönlegességeket. Ezen felül bemutatták a Kő határában működő borüzemet is, ahol modern technológia segítségével követhettük végig a szőlő útját a borospalackokig.

A versenyen 23 csapat vett részt, akik a Kárpát-medence minden tájáról érkeztek. A csapatoknak csirkepörköltet kellett készíteniük; az alapanyagokat – például a csirkehúst, hagymát, és tűzifát – a szervezők biztosították. Minden csapat a saját ötleteivel és fűszerezésével igyekezett meggyőzni a zsűrit arról, hogy az ő pörköltjük a legfinomabb. A verseny igazi ízét az illatok, a jókedv és a hangulat adta meg, mivel a csapatok az érdeklődő vendégeket és csapattársaikat kaláccsal, kolbásszal, pálinkával és borral kínálták.

A győztes serleg Laskón maradt, mivel a helyi csapat által készített csirkepörkölt bizonyult a legfinomabbnak, de a felvidéki csapat a zsűri által megítélt különdíjában részesült.

A Parasztkonyha rendezvény fő célja nem pusztán az, hogy kiderüljön, mely csapat készíti el jobban az adott ételt, hanem hogy bemutassa a Kárpát-medence csodálatos és széleskörű ízvilágát, és legfőképp a magyar emberek összetartozását szimbolizálja.

Tankó Tamás, falugazdász

Menü

Főoldal

Navigáció