Helyi termékekből készült borkorcsolya a Kolozsvári Magyar Napok borutcájában

Publikálva: 2023. augusztus 28.

Ropogós stangli és aromás sajtfalatok egy üde nyári borozáshoz – ezt találták azok, akik ellátogattak a Pro Agricultura Egyesület, az 1568 Bistro és a Kalotaszegi Finomságok közös standjához augusztus 14-20. között a Kolozsvári Magyar Napok borutcájába.


A Kolozsvári Magyar Napok borutcájának hagyományos helyszíne, a Fogoly utca (Potaissa), idén is jobbnál jobb borászatok standjaival csalogatta a 14. Kolozsvári Magyar Napok közönségét. A Kárpát-medence borászai itt gyűltek össze szerdától vasárnapig 10:00-22:00 óra között, hogy bemutassák termékeiket a kincses város közönségének. Az egésznapos vásárba csatlakozott a Pro Agricultura Egyesület is: az 1568 Bistro-val és a Kalotaszegi Finomsággal együtt nyitották meg a Borkorcsolya standjukat, ahol helyi termelők kiváló alapanyagiból készült ínycsiklandó borkorcsolyákat kóstolhattak a résztvevők. 


A célunk az volt, hogy bemutassuk az ide látogatóknak a helyi, Kolozs megyei termelőket és az általuk elkészített, megtermelt különböző finomságokat. A legfontosabb jelző itt az, hogy »helyi«, minden terméket, nem csak  a borkorcsolyáinkat, hanem akár a forgalmazott borokat vagy éppen a kézműves konyakokat is mind Kolozsváron vagy Kolozsvár környékén készítették” – nyilatkozta Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke.


Az alapanyagok között magyarfenesi nemes tejtermékek, kalotaszegi lépesméz, kérői érlelt szalámi  és sonka, kovászos házikenyér is szerepelt. Ezeket kistermelők, családi vállalkozások állítják elő és Deák István mesterszakács, az 1568 Bistro séfének köszönhetően a legkülönlegesebb borkorcsolya falatok összetevőiként jelentek meg a borutcában. Emelett fesztiválkiszerelésű sajttálakkal is kínálták mindazokat, akik a nyáresti borozást izgalmas kulináris kalanddá varázsolták a magyarnapos hangulatban.

Kun-Gazda Gergely

 

Menü

Főoldal

Navigáció