Gasztrofesztivál helyi termékekkel a Pro Agricultura Egyesület szervezésében

Publikálva: 2023. június 22.

A farmról az asztalra: helyi termékek gasztronómiája címmel Kolozsváron, a Colina-parkban szervezett június elsejei, kóstolókkal és termékbemutatókkal fűszerezett eseménysorozatot a Pro Agricultura Egyesület.

Az Egyesület idén először szervezett Kolozsváron gasztrofesztivált. A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy megismertessék és népszerűsítsék a fogyasztók körében a helyi termelőket, ezek gazdaságait és termékeit. „Minden termék mögött ott áll egy történet, egy család mindennapjai, az odafigyelés, a gondoskodás, az aprólékos munka. A mostani eseményen elsősorban a termelők és történeteik kaptak szerepet, amelyet kiváló minőségű termékeik segítségével mutattunk be”– nyilatkozta Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke.



Az esemény gazdag, összetett műsorral jelentkezett – mindenki találhatott magának kedvére valót. A gasztrofesztivál 10 órakor, helyi termelői vásárral vette kezdetét, ugyancsak ekkor kezdődött a körösfői gazdák jóvoltából a rendkívül népszerű malacsütés is. 12 órától Enni vagy nem enni? Avagy miért és hogyan vegyük rá családunkat a zöldségfogyasztásra? címmel Berke Sándor (Creative Food Lab) tartott előadást, amit megbeszélés követett. 14 órától rendhagyó borkóstolóra voltak a jelenlévők hivatalosak, ahol Fekete Henrietta (Kárpátia borház) a borok mellett a szarvasgombákról is beszélt, illetve a kettő igen izgalmas párosításáról. A rendezvényt Sidewalk Troubadours együttes koncertje zárta.

A helyi termelők seregszemléje egészen rendkívülire sikeredett. Hideg Andrea és a Carmangeria Pasini  igazi olasz ízvilágot hozott. A Carmangeria Pasini szárított és friss termékeket kínál, amelyeket szenvedélyesen készítenek az olaszok bevált, titkos receptjei alapján. Az előállítás során kizárólag Romániából származó húst és természetes alapanyagokból készült fűszereket használnak, amelyek Olaszországból importálnak. A termékek elkészítése hagyományos és természetes módszereken alapul, tartósításukhoz C-vitamint használnak. 



Nem csak mézet, a méhek által begyűjtött virágport, propoliszt, de méhpempőt is lehetett találni a Képes méhészet standjánál. Képes Csaba (Torda) méhészete mára mintegy 400 családból áll, a méz termelését, csomagolását és értékesítését kizárólag a Képes család öt tagja végzi. Termékeiket  Őfelsége, III. Károly király is megkóstolta tordai látogatása során. Képes Csaba minden évben több mint 4000 km-t tesz meg, májustól augusztusig beutazza méheivel az egész országot annak érdekében, hogy a legváltozatosabb választékot és a legjobb minőségű mézet termelje meg.


Mézek, krémek, virágporos készítmények voltak találhatók Maki Ferenc és a Castrum Hive méhészet standjánál. Maki Ferenc 7 éve kezdett el újra méhészkedni, ekkor hozta létre méhészetét Magyarlétán, a hegyvidék mezsgyéjén. Egy 70 családos hobbyméhészetről van szó, ahol a minőségi, hamisítatlan mézeken és ízvilágon van a hangsúly.



Miklósi András és a La Năsal standján természetes, hidegen sajtolt üdítőket, szörpöket és olajokat lehetett találni. A La Năsal története több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött a Kolozs megyei Noszoly településen, ahol a turizmusban jártas Miklósi András úgy döntött, hogy hasznosítja dédszülei földjeit. Évekkel később, 2013-ban, Szamosújváron egy homoktövis-feldolgozó üzemet hozott létre, így ma már a La Năsal márkanév alatt ezen alapanyagból készült szörpöket, gyümölcsleveket és olajokat forgalmaznak. Ezenkívül különböző gyümölcsökből és zöldségekből készült természetes üdítőket is lehetett találni náluk.



A Simon család élete igazán fűszeres: a zöldségtermesztéssel foglalkozó család az első, aki nem csak termel, hanem fel is dolgozza, korszerű kemencében szárítja, csomagolja és forgalmazza termékeit. Esetükben, a rendezvény mottojának megfelelően, a kertből egyenesen az asztalora kerültek a termékek.


Nagy Ákos és a Caseus kézműves sajtjai is megtalálhatók voltak a helyi termelői vásáron. A Caseus műhelyében a sajtot csak és kizárólag a helyi gazdaságokból származó, kiváló minőségű tejből készítik. A termékeket kézzel készítik és természetes módon érlelik. Hisznek abban, hogy a különleges sajtokat hozzáadott ízesítők nélkül is el lehet készíteni. Minden szakértelemmel és különös gondoskodással történik műhelyükben, így születik eredményként a kiváló minőségű kézműves sajt.



Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Olasz Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir és még sok más finom borral jelentkezett Barabás Csaba  és a Crama Vatra Roșia. A Vatra Roșia Birtok Erdély szívében, a Kolozsvártól mintegy 50 kilométerre lévő Ördöngösfüzesen található. „Istentől megáldott helynek” is nevezték a helyet, hiszen egy dombos fennsíkon, több mint 500 méter magasságban helyezkedik el, amelyet egész nap a nap kényeztet. A Vatra Roșia Birtok története 1990-re vezethető vissza, amikor Barabás István, a szőlő és a bor szerelmese telepítette az első szőlőültetvényt, amit 2008-ban bővítettek.

Gyógynövényes készítményeket és natúrkozmetikumokat is lehetett találni a kolozsmonostori  Colina Parkban. Pásztor Krisztina Kalotaszegről, Magyarkapusról érkezett. Immár 9 éve termeszt levendulát, teljesen vegyszermentesen. Vallja, hogy a termékek hatékonyságának a titka, hogy a felhasznált gyógyfüveket szeretettel, békével és hálával kezeli az ültetéstől kezdve egészen addig, míg a szelencébe kerülnek.


A rendezvény elérte célját: termelők és fogyasztók egymásra találtak. Köszönet a szervező csapatnak, és a részvételt örömmel vállaló termelőknek, gazdáknak!


 

Bülgözdi Timeea, pályázati menedzser – Kun-Gzda Gergely, falugazdász

Képek: Serar Szabolcs, Bethlendi Tamás

Menü

Főoldal

Navigáció