Gálával zárult a Blisseva Partium Spirit Award

Publikálva: 2023. október 13.

Blisseva Partium Spirit Award néven szervezett első ízben pálinka- és párlatversenyt a Partiumban az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesülete és a Partiumi Falugazdász Hálózat. A júliusban zajló bírálat eredményeit pedig, szeptember 23-án hozták nyilvánosságra a nagykárolyi Károlyi-kastélyban tartott gálán. A díjkiosztó ünnepségre, ahogyan a versenyre is, a Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek pálinkakészítők.

470 minta érkezett a nemzetközi pálinka- és párlatversenyre. A bírák szigorúan döntöttek a kiosztott érmekről,de minden mintával kapcsolatban adtak írásos elemzést és jótanácsokat is.

Az esemény nem csak a díjak átadásáról, eredményhirdetésről szólt. Varga Sándor színművész a pálinkafogyasztással kapcsolatban osztott meg humoros tapasztalatokat, fellépett az érmihályfalvai Nyíló Akác néptánccsoport, koncertezett Fábián Zoltán és az Elkábít nevű zenekar is. 

A köszöntők sorát Kovács Jenő polgármester, mint házigazda kezdte, örömmel konstatálva, hogy egyre gyakrabban tapasztalja, hogy viszki helyett már inkább pálinkát fogyasztanak a fiatalok, még a hölgyek is. „Nem sokat kell inni, hanem jót” – szögezte le. Pataki Csaba megyei tanácselnök, nagyon jó kezdeményezésnek nevezte a versenyt, bízva benne, hogy hagyomány lesz belőle. „Köszönöm az embereknek, akik a sok gyümölcsöt begyűjtötték, a főzőmestereknek, akik vigyáztak rá, hogy sem a rézeleje, sem a farka ne maradjon a pálinkában” – mondta, nem csak jó munkát, hanem óriási felvevőpiacot is kívánva a pálinkakészítőknek.

Mészáros Balázs, a magyarországi Agrárminisztérium főosztályvezetője következett. „Ez a rendezvény újabb bizonyítéka annak, hogy a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesületnek eltökélt szándéka, hogy Erdélynek ezt a különleges, értékekben gazdag régióját egy tágabb köztudatba emelje, hírnevét gazdagítsa, ismertségét növelje. (…) Az Egyesület érdemei mellett szeretném kiemelni a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi falugazdászainak munkáját is. Ők azok, akik nap mint nap segítséget nyújtanak az itteni gazdálkodóknak, hasznos információkkal, szakmai tanácsokkal látják el őket, kéznél vannak, amikor szükség van rájuk” – mondta.

Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a falugazdász hálózat koordinátora visszaemlékezett az első találkozásokra Nagy Botond társszervezővel, az első ötletből pedig egy sikeres verseny lett Magyarország Kormánya segítségével. „Azt kívánom, hogy évszázadok múlva is a magyar emberek jó pálinkákat készítsenek a magyarok lakta Partiumban”.

Szóltak az egybegyűltekhez a szervezők is: Kovács Szabolcs, a falugazdászok vezetője visszaemlékezett, hogy sokat egyeztettek a mihályfalvai csapattal, akikkel jó együttműködésben egy jó rendezvényt hoztak össze. Bejelentette azt is, hogy 2024-ben februárban tartják majd a Blisseva pálinkaversenyt. A mihályfalvai csapatból Nagy Botond versenyigazgató szólalt fel, rámutatva: a zsűri valóban szigorú volt, a 470 mintából 107-et hibásnak, 60-at kisebb hibával rendelkezőnek találtak. De 85 mintát arany-, 132 mintát ezüst-, 105 mintát pedig bronzéremre érdemesnek ítéltek.

A díjátadáson díjat vehettek át az érmet nyert pálinkák készítői, valamint 23 kategóriában hirdettek kategóriagyőztest. A nagydíjak között több „A verseny legjobb pálinkája” díjat is kiosztottak, ilyet kapott Rizo Béla a sárga vilmoskörtéből készült pálinkáért, Csucsai Károly a Királyleányka szőlő pálinkáért, Stefan Ioan a Noah szőlő pálinkáért, Dr. Lunczer János az Érlelt Cabernet Sauvignon törkölypálinkáért, valamint a Fehérleányka seprő pálinkáért. Különdíjat kapott Czapp Árpád-Levente borpárlata, a versenyen szereplő legjobb kereskedelmi főzde a Pălinca Jamy kft., a legeredményesebb magánfőző pedig Dr. Lunczer János lett. Champion-díjat kapott a Pălinca Jamy kft. málna- és cseresznyepálinkája is. 

Azt, hogy mekkora változatosságot mutattak a versenyre nevezett minták, jó mutatja Dr. Lunczer János, a legtöbb éremmel díjazott – 5 bronz, 13 ezüst, 20 arany - termelő „választéka”: Tramini szőlő, Noah szőlő strong, Feketeleányka szőlő, Cabernet Sauvignon szőlő, Fehérleányka seprő, Fehérleányka töröly, Fehérleányka törköly strong, Alma, Farcló kajszi, Orange red kajszi, érlelt cabernet Sauvignon szőlő, gyömbér, érlelt Cabernet Sauvignon törköny, homoktövis, Érlelt Cabernet Sauvignon seprő, karácsonyi főszerel érlelt alma. De a versenyen szerepeltek citrusos alapú pálinkák, jelen volt a szilva-, naspolya-, meggy-, körte-, vadbirs-, zeller-, cseresznyepálinka, ráadásul ezek különböző fajtái is.

Az erős kezdés után tehát a remények szerint erős lesz a folytatás is. Februárban visszatér a Blisseva Partium Spirit Award!


Menü

Főoldal

Navigáció