Bott pékség Gadócon – nyugalom és harmónia szigete a város szélén

Publikálva: 2022. január 25.

Példaértékű vállalkozást szeretnék bemutatni a Felvidékről. Bott Frigyes fiatalember és ifjú felesége Lilla kb. 3 évvel ezelőtt álmodta meg életük pékségét. Ma 2022-t írunk és büszkén vezet körbe az otthonos hangulatú üzletben, ahol saját hagyományos receptek alapján készített pékárut kínálnak, mint például kovászos kenyeret, barna vagy félbarna kenyeret, valamint friss péksüteményeket.

Bott pékség (fotó: Mudra László)

A pékség Gadócon (Hadovce) Komáromtól 3 km-re található egy tágas polgári házban.

Ez a hely viszont egy kicsit több mint egy üzlet. A pékséget ugyanis friss pörkölésű kávé illata lengi be. A Green Plantaion nevü kávépörkölő cég kávéját fogyaszthatják a vendégek a friss ropogós pékáru mellé.  Bott Frigyes édespaja a régió neves borásza, szintén Bott Frigyes. Az ifjú Frici szintén borásznak készült, aktívan részt vett a borkészítés minden fázisában. Sőt még Franciaországban is dolgozott, hogy minél több tapasztalatot szerezzen a szakmában. Most már tudjuk, hogy ez a kirándulás sorsdöntő volt a fiatalok számára, ugyanis ott találkozott a tradicionális pék szakmával ami lenyűgözte őt.

Frigyes ezután úgy döntött, hogy kilép édesapja árnyékából és inkább Budapesten péknek tanult. Lilla családja szintén mezőgazdász család, szabadföldi növénytermesztéssel foglalkoznak több, mint 100 hektáron. A pékség számára szükséges búza egy része tőlük származik. A vetésforgóba tavaly a fiatalok kérésére beillesztettek egy ősbúza fajt, az „alakort“ valamint a tönköly búzát. Ezekből idén már készült is kenyér. A magyarok ősei az alakort, a tönkölybúzát és a kamutot már több évezrede használják, nem csoda, hisz rengeteg az értékes tápanyag bennük.

Bott Frigyes és családja (fotó: Ollári Adrianna)

A Bott pékség gazdag kínálattal várja a vásárlókat, akik számára nem probléma, hogy a városon kívülre kell menni kedvenc croissantért, ami francia vajjal készül vagy a hajtogatott tepertős pogácsáért. A pékség fő terméke viszont mégiscsak a kovászos kenyér, ami 24 órán keresztül készül hátul a műhelyben. Naponta 4-5 féle kenyér készül, mint. Pl.: fehér, félbarna, tönköly, magos, de még kovászos bagett is.

A jövőbeni tervek között szerepel a pék műhely kibővítése, illetve áthelyezése egy nagyobb felújított épületbe. További terv egy hangulatos reggeliző helyiség kialakítása, amire már most is van igény.

Aki teheti látogasson el a pékségbe, ahol minden termék szerettel készül.

Ollári Adrianna
falugazdász, Szlovákiai Agrárkamara

Menü

Főoldal

Navigáció