A februári hónaptól lassan megkezdődnek a szántóföldi munkálatok, de előtte minden mezőgazdasági vállalkozónak el kell készítenie a trágyázási- és vegyszerfelhasználási jelentést a Központi Mezőgazdasági Minőségvizsgáló és Ellenőrző Intézet (ÚKSÚP) részére.

A mezőgazdasági vállalkozók minden év február 15-ig kötelesek leadni a trágyák, műtrágyák és a másodlagos tápanyagforrások, valamint a felhasznált növényvédőszerek szétírását. A digitalizációnak köszönhetően az eddigi papír alapú leadást pár éve már felváltotta egy állami ingyenes program, mely segítségével a gazdálkodók otthoni környezetben, egy számítógép segítségével küldhetik be a jelentést az intézet részére.
Az állami program mellett több magánvállalat programjai között is válogathatnaka  gazdák, melyek fizetősek ugyan, de sokkal több lehetőséget kínálnak a gazdáknak. Az elektronikus leadást egyre több gazdálkodó veszi igénybe, ezzel felváltva a hagyományos papír alapú leadási lehetőséget.

A jelentés leadására már a gazdasági év megkezdése előtt készülni kell. Fel kell állítani a trágyázási tervet, a területek, valamint az azon termesztett növények igényei alapján, figyelembe véve az egyes korlátozó tényezőket. A műtrágyák nitrogéntartalma nagyon fontos természetvédelmi tényező, helytelen használata több környezeti problémát okozhat, többek között a talaj savasodását, a felszíni- és talajvizek nitrátszennyezését. A műtrágyák lebomlásának gyorsasága több tényezőtől is függ, többek között a talaj szerkezetétől is. A nitrátérzékeny területekre kijuttatható nitrogén mennyisége ezért szabályozva van, melynek nagy figyelmet kell tulajdonítanunk, és ez alapján kell megterveznünk a mű-, és a szervestrágyák kijuttatási mennyiségét az adott területekre.

A kártevők, a gyomok és a gombás megbetegedések elleni védekezéshez használt növényvédőszerek is kockázatot jelenthetnek, ezért fontos a használati utasítás betartása, valamint a célirányos felhasználás. Ehhez viszont szükségszerű a felhasznált növényvédőszerek nyilvántartásának vezetése, nyomon követhetősége a digitalizáció segítségével.

Nem szabad megfeledkezni a jelentés időbeni beadásáról, de ami ennél is fontosabb, a folyamatos és pontos adminisztrációról, mely elengedhetetlen az érvényben lévő jogszabályok betartásához. Egyre több felvidéki gazda használja ki a digitalizáció adta lehetőségeket, melyek bár elsőre bonyolultnak tűnhetnek, elengedhetetlen részei a gazdálkodásnak, és megkönnyítik a gazdálkodók és az ellenőrző szervek közötti kapcsolatot. Óvjuk talajainkat és környezetünket a helyes gazdálkodási gyakorlat alapján!

Szerző: Pecsérke Andreas, falugazdász