Másodszor szervez nemzetközi pálinka és párlatversenyt az Érmelléki Pálinka Kultúra Egyesület és a Partiumi Falugazdász Hálózat. A megmérettetést 2023-ban szervezték meg először, annak híre és sikere pedig messze földre elért: most közel kétszer annyi minta érkezett a versenyre, mint első alkalommal.

Több mint hétszáz mintát kóstolt meg és bírált, véleményezett a nemzetközi szakértői zsűri, akik a hétvégén Székelyhídon a Strand 66-ban gyűltek össze és vágtak neki a nem mindennapi feladatnak.

“Ahol magyar ember él, ott a pálinka jelen van, helye és szerepe van. A pálinka a gyümölcs lelke, több mint 10 kiló gyümölcsből lehet egy liter pálinka, szemben mondjuk a viszkivel, ahol négy kiló gabonából állítanak elő egy liter alkoholt. Mennyivel másabb, mennyivel különlegesebb a mi pálinkánk! És gondoljunk bele: 703 pálinkában, amit itt pontoznak, mennyi akarat, mennyi munka van. Legyen a zsűri döntéseiben ott a gondolat, hogy aki a pálinkát készítette, az szívét-lelkét beleadta, úgyhogy kis szeretetet is adjanak bele, amikor szigorúan ítélik a mintákat. Ugyanakkor adjanak tanácsot az embereknek, hogyan lehet a pálinkájuk még jobb. Csak gratulálni tudok ahhoz az elképesztő fejlődéshez, ami akár a Partiumban, akár Erdélyben létrejött. Olyan minőségi szinten van a pálinkák és a pálinkakészítés minősége, hogy az hihetetlen” - mondta el a Blisseva Partium Spirits Award bírálatának szombati megnyitóján Nagy István, Magyarország agrárminisztere.Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának az alelnöke és a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora rámutatott: a székelyföldi Ákovita verseny után egy nagyon jó kezdeményezés a partiumi párlatverseny, ami nemcsak segít a pálinka készítőknek a fejlődésben, de régióban élők közösségét is közelebb hozza egymáshoz. Magyar kihasználta az eseményt arra is, hogy meghívja a résztvevőket az április 20-án tartott díjátadó gálára, amelynek helyszíne Nagykároly, a Károlyi-kastély lesz.

“Fontos folyamatnak lehetünk szemtanúi, hiszen az első Blisseva után pálinka készítéssel kapcsolatos képzések is voltak. Most a zsűri tagjai láthatják, hogy akiket oktattak, mennyire tudtak odafigyelni arra, amit tanultak, visszaköszön-e az átadott tudás a beküldött mintákban. Fontosnak tartom, hogy legyen oktatás, folyamatos fejlődés, és legyen egy mustra is, ahol a gazda megtudhatja, mit kell még tennie, hogy minőségibb pálinka kerüljön az asztalra” - mondta Szabó Ödön Bihar megyei képviselő, aki szintén fontos szerepet vállat a verseny létrejöttében.A zsűrinek tényleg nehéz dolga volt ez alkalommal. Mint Nagy Botond szervezőtől és pálinkabírától megtudtuk, a 703 minta ellenőrzése több szakaszban zajlott, amennyiben nem egyeztek meg a kisebb bizottságokban az ítéletek, akkor a csúcszsűri ítélete volt a döntő - ők ez alkalommal 180 esetben léptek közbe. A bírák elsősorban a gyümölcs jelenlétére, a harmóniára ízben és illatban figyeltek oda, de számos egyéb faktor is közrejátszik egy-egy párlat pontozásában.

A végső eredmény szerint a 703 pálinkából 143 lett érdemes aranyéremre, 195-öt díjaztak ezüsttel és 176-ot bronzzal. Kisebb hibákat 136 esetben fedeztek fel, 53 mintát pedig hibásnak ítélt a nemzetközi szakértői zsűri.