A “Kárpát-medencei fiatal gazdálkodók öko-bio konferenciája” program 2017. augusztus 10. – 13. között immáron harmadik alkalommal került megrendezésre Székelykeresztúron, a Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesülete és az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete szervezésében. A résztvevők Magyarországról, Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Vajdaságból érkeztek.

A konferencia célja a mezőgazdaság iránt érdeklődők összekapcsolása, új ismeretek átadása, tapasztalatcsere biztosítása.

A szervezők az előző évekhez hasonlóan, idén is törekedtek arra, hogy kézzel fogható tudással gyarapítsák a résztvevőket, akiknek most is lehetőségük volt ellátogatni sikeres mezőgazdasági vállalkozásokhoz. A program nyitónapján a Kárpát-medencei fiatal gazdálkodók perspektívái címmel hallhattak előadást az érdeklődők, ezt követően öko-bio témában szerezhettek új ismereteket a résztvevők a magyarországi és erdélyi előadóknak köszönhetően. A délelőtti előadások után két biogazdaság meglátogatása következett: egy bio méhészeté és egy bio pálinkafőzdéé. Az estét néptáncbemutató zárta.

A konferencia második napján a fiatalok az öko-bio termékek emberi szervezetre való hatásáról, pályázati lehetőségekről, valamint az öko-bio gazdálkodás előnyeiről és nehézségeiről hallhattak előadásokat. Délután egy akvapónia meglátogatására került sor, majd termékbemutató következett, ahol a konferencia résztvevői az udvarhelyszéki és gyergyószéki termelőkkel kötetlenül beszélgethettek a termékeikről és tapasztalataikról.

A konferencia megszervezését a Földművelésügyi Minisztérium, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.