A Szatmár megyei gazdálkodóknak, a térségben tevékenykedő falugazdászoknak és a munkájukat segítő intézmény-vezetőknek is köszönetet mondva első ízben tartott Falugazdász Évértékelő gálát a Partiumi Falugazdász Hálózat. A december 17-i ünnepségnek – aminek keretében tizennégy kategóriában Szatmár megye legkiválóbb gazdálkodóit, továbbá a bőkezű búza-, zöldség- és gyümölcs-adományozóit is díjazták – a szatmárnémeti színház patinás épülete adott otthont.

A Partiumi Falugazdász Hálózat évértékelő ünnepségét Magyar Lóránd parlamenti képviselő és Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke is megtisztelte jelenlétével. Magyar Lóránd a járványügyi korlátozások ellenére is sikeresnek nevezte a falugazdász-hálózat idei esztendejét. Segítségére voltak a szociálisan rászoruló családoknak is, akiknek a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül zöldséget és gyümölcsöt juttattak. Magyar Lóránd, a falugazdász-szervezet koordinátoraként megköszönte a falugazdászok egész éves munkáját, de további sikereket kívánt az új esztendőben azoknak a termelőknek is, akik Szatmár termék mozgalom tagjaként térségünk jó hírét termékeik révén immár Magyarországra, Lengyelországba is eljuttatták.

Támogatását ajánlotta fel a termelőknek és a falugazdászoknak Pataki Csaba, a megyei tanács elnöke is. „Mi azért vagyunk, hogy segítsünk” – hangsúlyozta az intézményvezető, aki beszéde végén jó telet kívánt a gazdáknak ahhoz, hogy jövőre jó lehessen az aratni való.


 

A gálán a partiumi falugazdászok munkáját, idei tevékenységeit és a szervezet adomány-gyűjtő programjait Kovács Szabolcs, a négy megyére – Szatmár mellett Bihar, Szilágy és Máramaros magyar lakta vidékeire – kiterjedő falugazdász-hálózat szervezeti vezetője mutatta be. Elismerte: a járványügyi-szabályozások idén sem könnyítették meg a dolgukat, épp ezért a korábbi nagyobb rendezvények helyett a kisebb létszámú, de a megye több településén is megtartható bemutatókra, gazdatalálkozókra fókuszáltak. A tél és a tavasz folyamán a falugazdászok főként az induló pályázati kiírásokról, pályázati lehetőségekről tájékoztatták a gazdálkodókat, de népszerűek voltak a tematikus bemutatók is, ahol a metszésről, a gyümölcsfajtákról, a mezőgépek helyes beállításairól szerezhettek hasznos, gyakorlati ismereteket. Más alkalmakon a méhészeti gépek és eszközök, a kerti kisgépek és fólia sátrak, továbbá a drón technológia bemutatására került sor. Szeptemberben Szatmárnémetiben a két napos Vidék a városban rendezvény tízezreket mozgatott meg és hozta közelebb a vidéki élet tárgyi és kulturális értékeit a városlakókhoz. Októberben pedig a budapesti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) mutatták be a partium értékeit, illetve a Szatmár termék-családhoz tartozó termelők izletes, zamatos, kiváló minőségű termékeit. Kovács Szabolcs büszkeséggel beszélt azokról a Szatmár megyei borászokról és pálinka-készítőkről, akiknek a nedűi kiválóan szerepeltek az idei partiumi és magyarorsági borversenyeken, de díjözönnel térhettek haza az Ákovita nemzetközi pálinkaversenyről is. Díjnyertes boraikat, párlataikat az OMÉK-on is megkóstolhatta a nagyközönség.

 

A péntek délutáni gálán idei búza adományaiért 35 Szatmár megyei gazdálkodó, zöldség- és gyümölcsadományaiért pedig hat helyi termelő vehette át személyesen a Partiumi Falugazdász Hálózat köszönő oklevelét.


 

A I. Falugazdász Évértékelő gála csúcspontját a három agrár-vándorbölcső átadása, valamint az év legjobbjainak választott Szatmár megyei termelők díjazása jelentette. A Partiumi Falugazdászok 15 kategóriában díjazták azokat a gazdákat, szakembereket, akik munkásságukban kiemelkedőek, e mellett folyamatosan részt vesznek és segítik a falugazdászok munkáját, megmérettetnek a különböző versenyeken.

Az Év Gyümölcstermesztője kategóriában Simon László kökényesdi gyümölcstermesztőt választották a legjobbnak, aki minőségi termékeivel a kezdetektől csatlakozott a Szatmár Termék védjegyhez, rendszeres résztvevője a havi vásároknak is. 3,5 hektáron barackot, szilvát és cseresznyét termeszt. Az Év Gabonatermesztőjének az Agro Partener Kft bizonyult. A Békés Arnold vezette vállalkozás közel ezer hektáron gazdálkodik: az idei évben rekord mennyiségű termést értek el. Búzából 9,2 tonnás, kukoricából 13 tonnás, szójából 4,1 tonnás hektáronkénti átlagot értek el. A Falugazdász Hálózat partnere és támogatója egész évben. Az év Biogazdálkodója díját a bélteki Nachbil borászat érdemelte ki. Az 1999-ben alakult pincészet és borászat mára több mint 20 hektárnyi szőlőssel rendelkezzik. A Nachbil borászat teljes mértékben biogazdálkodás alapján működik, a 2017-től boraik biotanúsítvánnyal rendelkeznek.

Az Év Zöldségtermesztőjének a Szatmárpálfalván gazdálkodó Asztalnok Leventét választották. Fóliasátrainak köszönhetően friss zöldségeivel az elsők között van jelen a piacon, e mellett 2 hektáron szabadföldi zöldségtermesztést is folytat. A Szatmári Termékhez 2020-ban csatlakozott. Az Év Mezőgazdasági Feldolgozója díjat Székely Róbert, a St. Martin’s Elixir nevet viselő termékek készítője kapta. Meggyőződése: a szatmáriak megérdemlik, hogy olyan termék kerüljön az asztalukra, mely őrzi a gyümölcsök friss ízét, mesterséges tartósítószerek, színezékek vagy ízfokozók nélkül. Lekvárokat és szörpöket gyárt, termékpalettája időközben vitaminokban gazdag, gyümölcs alapú készítményekkel bővült. Az Év Pincészet-díját a Halmihegyen működő Năstase pincészet kapta. Az 1997-ben indult családi vállalkozás kézműves módon készíti borait. Az augusztusában első ízben megrendezett Partiumi Bormustrán a pincészet bora érte el a legjobb minősítést. Az Év Pálinkakészítőjének az avasújvárosi Butka Sándort választották. A Szatmári Termék védjegyhez az első körben csatlakozott, azóta is rendszeresen részt vesz a vásárokban több mint 40 féle pálinkájával. A Csíkszeredai Ákovita Nemzetközi Pálinka és Párlat versenyen Champion kategóriában a legjobb erdélyi vadontermőgyümölcs-párlat nyertese. Az Év Fiatal Gazdája a sándorhomoki Bíró Ábel lett, aki a Debreceni Egyetemen végzett mezőgazdasági mérnöki szakon. Közel 100 hektáron gazdálkodik, gabona és zöldségtermesztéssel is foglalkozik. Az Év Női Agrárvállalkozójának Veres Timeát választották a falugazdák, aki Gencsen több mint 110 hektáron gazdálkodik. Ábelre és Timeára is jellemző, hogy gazdaságát sikeres pályázatokból és önerőből egyaránt folyamatosan fejleszti. Az Év Állattenyésztője a kismajtényi Böszörményi Attila lett, aki családi vállalkozás keretében az állattenyésztéssel foglalkozik,100 egyedes holstein fejőstehén állományával naponta 3300 liter tejet termel. Emellett a gazdaságában 200 növendék és 50 Charolais húsmarha is van.Az Év Péksége elismerést a nagykárolyi Varga Quattro kapta, amely Szatmár megye egyik legnagyobb péksége, évek óta támogatója és partenere a Partiumi Falugazdász Hálózatnak. Az Év Sikeres Szövetkezeti Társulása díj a csanálosi Schontal Innovative Mezőgazdasági Szövetkezet nevéhez került, akik az elmúlt négy év során több mint 20 gazda társulásával közel 300 fősre bővítették limuzin húsmarha állományukat és folyamatosan fejlesztik tevékenységüket. Pozitív példaként szolgálnak a szövetkezetek hatékony működésére. Az Év Kézművese Lévai József bőrdíszműves, aki a kezdetek óta a Szatmári Termék csapatának oszlopos tagja. Munkáiról készült fotók rendszeresen bekerülnek a Budapesten kiadott népművészeti kiadványokba. Az Év Méhésze elismerést az Erdődhegyen tevékenykedő Boda László érdemelte ki, aki több mint 200 családos méhészként különleges ízvilágú és kiváló minőségű mézeket állít elő.


 

Partiumi Falugazdász Hálózat