A Szlovákiai Fiatal Mezőgazdászok Szövetsége (ASYF) évente szervez információs napokat az ország különböző részein. Ez a rendezvény 2022. február 18-án Nagymegyeren valósult meg. A rendezvényen tiszteletét tette Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke. A nap folyamán több fontos kérdés és téma érintve volt, melyre az állami hivatalok illetékesei és megbízott képviselői adtak választ.

A legforróbb témák egyike a Szlovák Földalaptól (SPF) való bérelt földterület lehetőségének igénylése volt. A SPF gen. igazgatójának helyettese, Ing. Marušák Peter tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a hivatal nagy nyomásnak van kitéve az előző vezetés sorozatos hibás döntései miatt, azonban ennek ellenére szeretnének minden kérvényt kielégíteni. Biztosította a résztvevőket arról, hogy az új szervezeti és vezetői struktúra hatékony és transzparens munkára törekszik. Ezt bizonyítja, hogy 2022. február 1-vel megkezdi tevékenységét az az új szervezeti egység, melynek feladata az SPF folyamatok racionalizálása, valamint a megtett korrupcióellenes intézkedések betartásának biztosítása.

Egy további aktuális téma a nemrég megjelent pályázati felhívások voltak. Beruházási támogatáshoz folyamodhatnak a speciális növénytermesztéssel és/vagy állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodók, ill. elsődleges mezőgazdasági termékeket feldolgozók. A Kifizető Ügynökség képviselői szerint a pályázatok az év végéig kiértékelésére kerülnek.

Szlovákia Stratégia tervét a köv. időszakra Pokrivčák Ján professzor úr vázolta. A terjedelmes dokumentum a szlovák mezőgazdaság alapjait határozza meg, és 2023-tól már az új szabályozási rendszer szerint fogják folyósítani a támogatásokat.

A jelenlévők, valamint az online résztvevők gazdagabban távozhattak a konferenciáról.

Ollári Adrianna, Falugazdász

Komárom, 2022.02.28.