Régmúlt időket idéztek azok a paraszti ételek, amelyeket az Aranka vendégházban főztek az asszonyok Kistárkányban május 30-án, a házigazda, Kondás Aranka jóvoltából. Az esemény apropója egy szakácskönyv szerkesztése volt, mely a Bodrogköz régmúlt gasztronómiai emlékeit idézi fel. Simon Lívia elmondása szerint a szakácskönyv ötlete a Székelyföldön lévő Székely Nemzeti Múzeum igazgatójától, Demeter Lászlótól származik, aki Erdővidéken egy hasonló szakácskönyv „projekten” van túl. Ő volt az, aki felvetette, hogy a bodrogközi ételek receptjeit is összegyűjthetnék. Ezt az ötletet Simon Lívia által hamarosan sikerül is megvalósítani. A kiadvány 100 bodrogközi receptet fog tartalmazni. Ez Bodrogköz összes településéről legalább egy ételreceptet jelent majd, ételenként két oldalon, fényképpel, a település megnevezésével és az elkészítő háziasszony nevével, fotójával.

Kondás Aranka a kistárkányi Aranka vendégház tulajdonosa szerint egy különleges nap volt ez a májusi délután, mert három faluból csak azért jöttek össze az asszonyok, hogy helyi jellegű, paraszti ételeket főzzenek Simon Lívia felkérésére.  Aranka a sódarciberét készítette el, amit még az édesapjától tanult, aki 1909-ben született. A szegényebb rétegből való családok étele volt. A sódart (sertéscomb) kifüstölték és felakasztották a padlásra, és lassan vágtak szeleteket belőle kisütésre, majd, amikor már szépen elkopott az egész sódar, de maradt még a csonton annyi hús, amit már tovább nem lehetett vágni, ezt a maradék füstölt csontot tették oda megfőzni, melyet kaporral ízesítettek és rizzsel sűrítettek. Ez egy finom sűrű egytálételnek számított.

A következő fogást Galambos Editke készítette. A nagymamájától tanulta. Régen, akik teheneket tartott, mindig volt a háznál friss tej, túró, és ezekből az alapanyagokból gyorsan elkészült az „Özvegybélés“ nevű finomság.


A harmadik étel a törvepaszuly, melyet Főző Erzsike készített.