Az elmúlt több mint egy év mindannyiunk számára sok nehézséget és kihívást okozott. Ha csak egy tanulságot kellene levonnunk a koronavírus eddigi időszakából, valószínűleg az lenne, hogy megtanított bennünket a hétköznapok apró csodáinak észrevételére. A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) döntése értelmében 2021 a nemzeti újrakezdés éve.

A Magyar szemmel fotópályázat is többek között erre a két témára épül: a szervezők szeretnék összegyűjteni az olyan csodás helyeket, amelyek körbevesznek minket, és természetesen az újrakezdés is központi szerephez jut a pályázat során.

A fotópályázat célja új formában összekapcsolni a világ különböző pontjain élő magyarokat, erősíteni a köztük lévő kapcsolatot, vizuális formában bemutatni a magyarok jelenlegi helyzetét, hangulatát, érzéseit. Mutassuk meg, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarok mennyire változatosak, kreatívak, alkotókedvűek!

A pályázaton való részvétel ingyenes, a jelentkezők az alábbi űrlap kitöltésével tudják benyújtani a nevezésüket: https://www.kulhonimagyarok.hu/fotopalyazat-regisztracio/


A pályázat mindenki számára nyitott, aki elfogadja a részvételi feltételeket és a témának megfelelő pályázati anyagot nyújt be.

A fotópályázatban három kategóriát hirdettek:

  • fényképezőgéppel készült kép kategória (két téma)
  • mobiltelefonnal készült kép kategória (két téma)
  • ifjúsági kategória (két téma)


A fényképezőgéppel készült kép kategóriában azok a 18. életévüket betöltött személyek nevezhetnek, akik fényképezőgéppel készítenek a megadott témának megfelelő pályázati anyagot.

A mobiltelefonnal készült kép kategóriában azok a 18. életévüket betöltött személyek nevezhetnek, akik mobiltelefonnal készítenek a megadott témának megfelelő pályázati anyagot.

Mindkét kategóriában két témát hirdettek:

  • csodás helyek a környezetünkben (ebben a kategóriában arra kérik a pályázókat, mutassák meg a környezetükben található szép épületeket, természeti csodákat, különleges helyeket, amelyeket mindenkinek látnia kell)
  • újrakezdés (ehhez a témához olyan fotókat várnak, amin a pályázók bemutatják, hogyan képzelik el az újrakezdést a jelenlegi helyzet után, milyen területen kezdik majd újra az életüket a járvány után)


Az ifjúsági kategóriában minden fiatal nevezhet, aki betöltötte a 13. életévét, de még nem múlt el 18 éves.

Két témát hirdettek ebben a kategóriában:

  • számukra is megnyitják a csodás helyek a környezetünkben tematikát
  • tanulni kell, szeretni kell (olyan fotókat várnak, amin a pályázók bemutatják otthoni tanulós környezetüket, vagy az online oktatással kapcsolatos nehézségeiket, élményeiket egy kép segítségével)


Beküldési határidő: 2021. május 23. (a határidő után beérkezett pályázatokat a szervezőknek nem áll módjukban elfogadni)

Nevezési díj: nincs

Egy pályázó összesen 5 képpel pályázhat.

A pályázati anyagot a kulhonimagyarok.hu/fotopalyazat-regisztracio űrlap hiánytalan kitöltésével van lehetőség benyújtani.

A pályázati kiírásnak vagy a témának nem megfelelő anyagokat a szervezőknek nem áll módjukban elfogadni, a pályázati anyagokat a szakmai zsűri saját szempontrendszere alapján szűri.

Minden pályázó, aki teljesíti a részvételi feltételeket, a közönségdíjra is esélyes lehet.

Bővebb információ: http://www.kulhonimagyarok.hu/fotopalyazat/