2021. szeptember 9-én, csütörtökön került megrendezésre a Rimaszombat melletti Zeherje (Zacharovce) község határában a „Hogyan termeljünk sikeresen szóját Gömörben” szántóföldi bemutató és gazdatalálkozó. Az eseményre - egy évnyi „bezártság” után - több mint 80 termelő látogatott el.

A bemutatón több mezőgazdasági vállalkozás is jelen volt, mint például a Lucagra, Matex SK, és Bottovó, melyek a szójabab-vetőmag előalítására és forgalmazására szakosodtak Szlovákia területén. A kiállítók között jelen volt a Timac Agro műtrágya-forgalmazó és a Hriadel gépforgalmazó vállalat is, mely vállalatoktól érkezők bemutatót is tartottak a jelenlévő gazdáknak. A Szlovákia Agrárkamarát a rendezvényen a régió falugazdászai, Tankó Tamás, Bodon Dávid, Burkus Imre, Borbély Péter és Varga Árpád képviselték.

A gömöri régióban kb. 10 éve kezdtek „nagyban” szójababot termeszteni - jelenleg csaknem a szántóföld 15 %-án termesztik, ami igencsak figyelemre méltó. A Rima és a Sajó völgyében a termőföldek és az éghajlat is kedvez a szójababnak. Ennek ellenére eme kultúrnövény sikeres termesztése nagy odafigyelést igényel.

A bemutatón összesen 10 fajta szóját lehetet megtekinteni, melyek érési tenyész idejük szerint korai - és középkorai érésűek. A Lucagra vállalat 3 fajta szóját mutatott be: Ema, Lucija és Koranna; a Matex vállalat további 5 fajtát: Atacama, Abaca, IS Director, Kitty, IS Trebor; míg a Bottovo vállalat a Mentor és az Albenga nevű fajtákat mutatták be. A szója egyes fajtáit a vállatok egyes képviselői mutatták be az érdeklődőknek.

A rendezvény részét képezte a növények tápanyag ellátása is, melyet a Timac Agro kívánt bemutatni. Az általuk forgalmazott műtrágyák a rosszabb talajadottságokkal rendelkező talajokon is jobb felhasználást biztosítanak a kultúrnövényeknek, amivel jelentősen növelni tudják a terméshozamot.

A Hriadel vállalat a talajműveléshez használt erő- és munkagépeket mutatta be, mint a Fendt traktorokat, melyek kicsi-, közép- és nagygazdaságok számára egyaránt elérhetőek, míg a talajművelés területén a Horsch és a Framest gépjei voltak prezentálva.

A Szlovákiai Agrárkamara falugazdászai a kézi GPS földmérő eszközöket mutatták be a gazdáknak, mely után többen is érdeklődésüket mutatták, és igényelték ezt a szolgáltatást. Továbbá a falugazdászok értesítették a gazdákat 2 fontos határidő betartásról, amely a Zöld-Üzemanyag és a Biztosítási állami támogatásokra vonatkoztak.

Az előadások után a rendezvény ebéddel és konstruktív eszmecserével zárult.

 

Tankó Tamás, Rimaszombat