Farmlátogatással egybekötött tapasztalatcserét szervezett a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete együtt a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatósággal. A résztvevők Kovásznára látogattak, ahol Dancs Adorján juhfarmját ismerhették meg. Az eseményen részt vett Kozma Béla, az agrárigazgatóság vezetője is.

Dancs Adorján juhtenyészetében kizárólag lacaune fajtájú fajállatok találhatók. Egy részüket Franciaországból szerezte be, a többi saját szaporításból származik. A szaporítást mesterséges megtermékenyítéssel végzik a farmon, nagyon gyakori az ikerbárányozás, hármas, négyes ikrek is születtek.

A Dancs-tenyészet több szempontból is jelentős mértékben különbözik a hagyományos juhászatoktól. Kimagasló mértékben alkalmaznak automatizálást, így a négyszáz juh tartásához elegendő két ember. Egyikük helybéli, a másik nepáli vendégmunkás. A lacaune juh tejhasznú, a fejést fejőgéppel végzik. Egyedenként évente mintegy 300 liter tejet adnak az állatok. A tejet feldolgozzák, sajtokat, friss tejtermékeket készítenek belőle, így a tej értékesítési ára 5-6 lej körül mozog.

Az etetést is automatizálták. A takarmánykeverő kocsiból szállító szalagra kerül a pontos recept szerint összeállított takarmány, így az eledel néhány perc alatt a juhok előtt van. A bárányokat néhány napos korukban választják le az anyjukról, ezt követően szoptató automatából kapják meg a tejporból készült tejet.

A farmhoz mintegy nyolcvan hektár mezőgazdasági terület tartozik, vetett állandó gyepekkel, lucernával és kukoricával. A megművelést saját gépekkel végzik, ezek mind nagy kapacitásúak. Például a Krone BIG M típúsú önjáró kaszálógépe kilenc méteres vágóasztallal van szerelve, óránként tíz hektár kaszálására képes.

Forrás: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

A vetett gyepeken szakaszos legeltetést folytatnak, az elkerítésre villanypásztort használnak. Öt négyzetméter gyeppel számolnak egy juhra, ezt a felületet négy napig legelik az állatok, egy-egy szakaszt évente 5-6 alkalommal legeltetnek le. A területek bio-minősítettek, de a megtermelt tej, a termékek, nincsenek minősítve. Dancs szerint azért, mert nagyon nehéz a biotermékek piacra való kihelyezése.

A korszerű – francia mintára létesített – farm további alkalmakkal is megtekinthető. Az érdeklődőknek a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete megszervezi a látogatást.

Forrás:
Bokor Gábor
Székely Gazdaszervezetek Egyesülete