Mozgalmas évkezdés a Székely Gazdaszervezetek Egyesületénél

Publikálva: 2022. február 28.

Mozgalmas évkezdést tudhat maga mögött az SZGE: a két hónap leforgása alatt számos rendezvényt és képzést szervezett a helybéli gazdák számára.

A 2022-es év ígéretesnek bizonyult a székelyföldi gazdaközösséget összefogó egyesületnek. Január és február folyamán az SZGE összesen tizenöt helyszínen tartott gazdatalálkozót és gazdafórumot, ahol a járványmegelőzési előírásokat betartva a gazdák első kézből értesülhettek az őket sújtó problémák megoldási lehetőségeiről, ugyanakkor saját igényeiket is közvetíthették a hivatalosságok felé. A találkozók tematikája főképp a mezőgazdaságot érintő tárgykörökhöz csoportosultak, így a gazdák tájékozódhattak olyan ágazatokban, mint a biotermelés, a vadkárok felmérése, a termék minősítési procedúrája, állategészségügy és állatjólét. A fórumok teret biztosítottak a gazdák számára, hogy megfogalmazzák saját mezőgazdasági problémájukat, párbeszédet kezdeményezzenek a gazdaközösséggel és további ismereteket szerezzenek a szakmáról.

A februári hónapot az SZGE falugazdászai farmlátogatással kezdték meg. Február 4-én a gazdák több helyszínre ellátogatva szabadtartású farmok működését vizsgálták meg. A látogatások tapasztalatait a résztvevők közösen értékelték ki.

Tematikus szakképzések is zajlottak a tél utolsó hónapjaiban. Az SZGE a PAHRU-val partnerségben megszervezte a gazda+biogazda kétlépcsős tanfolyamot több székelyföldi településen.

Február 18-án gyárlátogatásra is sor került, amelynek alkalmából 30 erdővidéki gazda járt a csíkszépvízi Csengő és a gyimesközéploki Tatros tejfeldolgozókban, ahol mélyebb betekintést nyerhettek a munkafolyamatokba, a gépek működésébe. Mindkét tejfeldolgozót a helyi gazdák összefogása eredményezte, így közösségi értékeket is hordoz.

Az SZGE díjat is nyert: február 19-én az egyesület csapata Vizi János falugazdász vezetésével hozta haza a Legszebb Porta, a Legjobb Hurka és a Nemesgörzsöny Böllére díjat a VII. Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztiválról! A rendezvényen 16 csapat mutatta be a hagyományos háztáji disznóvágás tudományát, a nézelődni és kóstolni vágyó tömegek nagy örömére.

Február 24-én Gyümölcs-napot szervezett az egyesület az AgroSIC közreműködésével. A rendezvényen az érdeklődők szakmai előadásokat, kiállításokat tekinthettek meg. A kiállításon a gyümölcsösök karbantartásához használatos gépekkel, öntözőberendezésekkel, növényvédelmi szerekkel ismerkedhettek meg, és a precíziós növényvédelemben használható, új technológiát jelentő drónokat is bemutattak a látogatóknak.

A tavasz közeledtével kertészeti nap szervezésében fogja kivenni a részét az SZGE a Garden Proiect Kft.-vel együtt. A közös kezdeményezés március 3–5. között fog zajlani, ahol az egyesület szakmai programmal készül: biogazdálkodás és kertészkedés témakörökben tartanak előadást az SZGE falugazdászai. A rendezvényen a szakmai előadások mellett lesz magbörze, illetve gyakorlati fametszési képzés is.

A programokban és eseményekben gazdag évkezdői lendületet az SZGE az év hátralévő részére is szándékozik megtartani. Nagyban elősegíti az egyesület munkáját, hogy egyre több és több érdeklődő fordul a falugazdászokhoz, illetve folyamatosan nő a mezőgazdálkodás utáni kíváncsiság, érdeklődés. Az elkövetkezendő programokat is az érdeklődők igényei szerint tematizálják a falugazdászok.

Menü

Főoldal

Navigáció