A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelemmel kíséri a határon túli termelők sorsának alakulását, és minden eszközzel támogatja fennmaradásukat, lehetőséget biztosítva ezzel is az értékes helyi ízek piacon maradására jelentette ki Tóth Katalin a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár elmondta, napjainkban nagy problémát jelent, hogy a határon túli kitűnő magyar minőségű termékek még mindig nem ismertek kellő mértékben, fejlesztésre és ajánlásra szorulnak éppúgy az anyaországban, mint a külhoni térségekben egyaránt. Ezért a szaktárca felkarolja a Kárpát-medencei helyi termelőket, különböző kiállításokon, vásárokon segíti őket termékeik marketingelésében és bemutatásában.

Az idei évben az OMÉK másodlagos üzenete a Kárpát-medence kincsei elnevezést kapta, ezáltal minden eddiginél hangsúlyosabb módon, színvonalasabban és látványosabban, gazdagabb termékpalettával jelenhettek meg a minisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni agrár civil szervezetek és az általuk becsatornázott élelmiszer-előállító kisvállalkozások helyi termékei a kiállításon.

A 78. OMÉK-on alkalmat biztosítottunk számukra, hogy bemutatkozhassanak a nagyközönség előtt, illetve kapcsolatot alakíthassanak ki a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor anyaországi szereplőivel - mondta Tóth Katalin.Az FM 32 külhoni civil szervezet megjelenését biztosította, közel 120 kiállítóval, 400 m2 területen. A szervezetek nagy hangsúlyt helyeztek az egyedi megjelenésre is, olyan felépített látványosságokat csodálhattak meg az érdeklődök, mint például az Érmelléki Gazdák Egyesületének hungarocell borospincéje, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége, valamint a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete által felállított díszes faragott székelykapuk, a Kalotaszegi Gazdák Egyesületének berendezett szobája a tájegységre jellemző motívumokkal vagy az RMGE Maros által felépített parasztház, amely a székely család mindennapjait mutatta be.

A kiállításon a Kárpát-medence varázslatos ízvilága mellett a turisztikai látványosságok, helyi értékek is bemutatásra kerültek. Emellett a Kárpát-medencei tájegységek kultúráját is megismerhették a látogatók, a Kárpát-medencei standok körül minden nap kulturális programokkal készültek a kiállítók, melynek keretében bemutatták az elszakított területek jellegzetességeit, hagyományait és népviseleteit 1-1 dal, tánc vagy vers formájában.