Erdély minden részének megvan a jellegzetes ízvilága, termékei, amelyek minőségi alapanyagokat jelentenek bárhol és bármely étkezéshez. A közvetlenül a termelő kertjében leszedett friss zöldségek és gyümölcsök, az istállóból éppen kihozott frissen fejt tej vagy az abból készült sajttermék vagy éppen a közeli erdő szélén sorakozó kaptárokból származó méz még a leghétköznapibb étkezést is kulináris élvezetté tudja varázsolni.

Maros megyében már létezik néhány igazán jól működő kezdeményezés a helyi fogyasztóknak az őstermelőkkel való megismertetése céljából, hiszen ki ne ismerné a Petry által minden hónapban megszerveződő Local Farmer’s Market, illetve a Közvetlen értékesítés a Fókusznál című vásárokat.

A helyben előállított termékek további nápszerűsítése érdekében a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet (RMGE MAROS) egy újabb kezdeményezést indítót útjára, Keresd a helyit! címmel.„Tisztában vagyunk azzal, hogy városunkban léteznek ehhez hasonló akciók, de ez egy kicsit mégis más. Az esemény célja, hogy a kistermelők közelebb kerüljenek és szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a vásárlói körrel, hiszen egy ilyen rendezvény sokkal közvetlenebb, személyesebb mint az, ha valaki elmegy a piacra bevásárolni” – meséli Sikó László az RMGE MAROS falugazdásza, a rendezvény szervezője.

Az esemény további célkitűzése, hogy megszólítsa azokat a kistermelőket, akik a saját maguk által előállított termékeiket nem mindig tudják értékesíteni, egy ilyen alkalom, azonban esélyt ad arra, hogy kialakuljon a bizalomra és ismeretségre alapuló viszony a vásárló és a vevő részéről is.

A vásáron eddig Maros- és Nyárádmenti, valamint mezőségi termelők vettek részt.
A standokon fellelhető minden ami csak a konyhába kell friss zöldségek, gyümölcsök,befőtteek sajttermékek, stb.Az RMGE Maros elképzelései között szerepel egy állandó csütörtöki zöldséges kispiac kialakítása is Marosvásárhelyen.