A Pro Scientia Naturae Alapítvány 2014 őszén megnyitotta Agrár-Innovációs Irodáját Zentán, mely egy új szolgáltatási tevékenységgel próbál hozzájárulni a térség felzárkózásához.

Az Agrár-Innovációs Iroda egy tanácsadói, kutatói és projektmenedzsment tevékenységet lát el, amely a Budapesti Corvinus Egyetem Zentai Kihelyezett Tagozat munkájában résztvevő tanárok tudásbázisát direkt módon a térség fejlesztésére használja fel. Az Iroda székhelye Zentán van, a számára épülő irodaház 2015 júniusáig készül el, de az épület felépítéséig az iroda munkatársai piackutatási és előkészületi munkákat végeztek/végeznek a fenntartható tevékenységi körök és szolgáltatások meghatározása érdekében.

SZOLGÁLTATÁSI CSOMAGOK:

  • Azonnali mezőgazdasági tanácsadás (agrotechnika, talajerő-utánpótlás és növényvédelem
  • Azonnali vállalkozói tanácsadás (minőségügy, cégindítás, valamint pályázatok és támogatások ügyvitele)
  • Online tanácsadás (gazdapercek, honlap)
  • Természeti értékek és területek bemutatása szakmai vezetéssel
  • Takarmányoptimalizálás 
  • Klaszterek menedzsmentje – élelmiszer-feldolgozó klaszter, agrárklaszter
  • Induló mezőgazdasági termelők és vállalkozások támogatása
  • A térségben működő gazdaszervezetekkel, valamint a magyar és szerb szakpolitikai szereplőkkel való szűk szakmai együttműködés

Az Iroda az elmúlt időszakban konkretizálta továbbá a gazdálkodókkal, vállalkozókkal való kommunikáció konkrét módszertanát.
Ennek különlegessége, hogy a tanácsadói szolgáltatást nem az érintett termelő vagy vállalkozó jelenléte nélkül, zárt falak mögött, hanem azonnali terepi formában valósítja meg, a megbízó jelenlétében akár egyéni, akár kiscsoportos foglalkozás keretében, melynek lényege, hogy a tanácsadással egyidőben oktatják és felzárkóztatják a gazdálkodót a magasabb szintű, korszerűbb gazdálkodásra.

Ezt a tevékenységet kizárólag speciális gyors diagnosztikai laboratórium és magas szintű gyakorlati tudással felvértezett szakemberek bevonásával lehet kivitelezni, melyben pillanatnyilag az Iroda magyar vonatkozásban legalábbis mindenképp élenjárónak mondható.